Nästan var fjärde tuta i Storgöteborg var tyst när Hesa Fredrik testades under förra måndagen. Bland annat den på Oluff Nilssons väg i Partille.
Nästan var fjärde tuta i Storgöteborg var tyst när Hesa Fredrik testades under förra måndagen. Bland annat den på Oluff Nilssons väg i Partille. Bild: Stefan Bennhage

Var fjärde tuta ljöd inte vid Hesa Fredrik – här var det tyst i Partille

74 av ungefär 315 tutor var tysta i Storgöteborg när Hesa Fredrik testades förra måndagen. Orsaken till dess tystnad är okänd – nu tar räddningstjänsten hjälp av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– Vi har inte den blekaste om varför de var tysta, säger Kenneth Wassberg, varningstekniker på räddningstjänsten som fått nära 200 mejl om tutor som inte gjorde sitt jobb.

ANNONS

När VMA-tutorna testades måndagen den 7 mars reagerade många på att det var tyst där det brukar låta när Hesa Fredrik ljuder.

Kenneth Wassberg är varningstekniker på räddningstjänsten Storgöteborg som ansvarar för att tutorna ska fungera.

– Det var 74 tutor som inte fungerade, vi har inte den blekaste om varför de var tysta, säger han.

Kenneth Wassberg, varningstekniker på räddningstjänsten Storgöteborg.
Kenneth Wassberg, varningstekniker på räddningstjänsten Storgöteborg. Bild: Andrew Malmberg

Vid förra testet var enbart en tuta tyst

Senast tutorna testades, i december förra året, var det enbart en tuta som inte ljöd – nu var nästan var fjärde tuta tyst.

– Det brukar inte vara så många och vi vet inte vad det beror på den här gången, nu lägger man sina pannor i djupa veck, vi får gräva i detta, säger Kenneth Wassberg.

I Partille var det flera tutor som inte hördes, men exakt hur många och vilka har inte Kenneth Wassberg hunnit få koll på ännu. Men han ger Oluff Nilssons väg som exempel.

Fakta: Hesa Fredrik

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Signalen kallas i folkmun Hesa Fredrik.

Källa: MSB.

Nästan 200 mejl

Han har fått nära 200 mejl från invånare i Storgöteborg som meddelat att de inte hörde tutorna förra måndagen.

– Jag ser i mitt system vilka som tekniskt inte löste ut, nu ska jag korsköra det med mejlen jag fått, förklarar han.

Även MSB har kopplats in för att undersöka orsaken till tystnaden.

– Vi måste titta på detta ordentligt, man kan inte bara komma med en höftning. Det kan vara någon kommunikationsgrej som vi inte vet om men MSB håller på att gräva i detta nu.

LÄS MER:Många Partillebor vill öppna sina hem för ukrainska flyktingar

LÄS MER:Högt tryck på ammunition i jaktbutiken i Sävedalen

LÄS MER:Klent tryck i Hesa Fredrik – hörde du VMA?

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS