Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vaccinationstrycket minskar i Partille – många obokade tider

Med slopade restriktioner och många som varit sjuka i covid-19 har vaccinationstrycket minskat i Partille. Det vittnar man om på några av kommunens vårdcentraler.
– Jag vet inte om det beror på att många är sjuka och tänker att man ska vänta, eller om de tänker att det inte är någon pandemi längre, säger Anne Granelli, verksamhetschef på Närhälsan Partille.

Att vaccinationstrycket har minskat är något som förvånat på Närhälsan Partille vårdcentral intill Allum.

– Vi trodde att det skulle bli ett jättetryck när man minskade tiden mellan dos två och tre. Det blev tvärtom – det har skett en minskning, säger Anne Granelli, verksamhetschef för Närhälsan Partille vårdcentral.

LÄS MER: Fjärde dos coronavaccin rekommenderas till 80-plussare

Enligt Anne Granelli har man nu många luckor som tidigare var fyllda i deras bokningskalendrar.

– Trycket är mycket lägre än vad det har varit – vi har långtifrån alla tider bokade. Därför kompletterar vi med drop-in tider för vaccination.

Även på Furulunds vårdcentral ser man att bokningarna av vaccinationstider har minskat.

– Vi har webbtider tisdag, onsdag, torsdag, fredag, och vi har inte fullbokat, berättar Rickard Oscarsson, verksamhetschef för Närhälsan Furulunds vårdcentral.

LÄS MER: Röjt och klart i Kniven – då är det dags för öppning

Olika förklaringar

Enligt Rickard Oscarsson kan minskningen bero på att många har varit sjuka och därmed inte kunnat ta sitt vaccin. Det kan dock finnas andra förklaringar.

– Det finns säkert flera olika skäl till varför trycket har sjunkit. Sen kan man spekulera i om det finns en och annan som tänker att faran är över. För oss i vården är det inte så – vi använder till exempel fortfarande munskydd och andra försiktighetsåtgärder, säger han.

Även Anne Granelli tänker i liknande banor.

– Jag vet inte om det beror på att många är sjuka och tänker att man ska vänta, eller om de tänker att det inte är någon pandemi längre när restriktionerna har lättat. Samtidigt tänker jag att det var vad man baserade lättnaderna på, att alla vaccinerar sig med dos tre så snabbt som möjligt säger hon.

LÄS MER: Så vill kommunen nå områden med låg vaccinationsgrad - ”Det gynnar alla”

"Behöver inte vänta”

Under veckan har man börjat vaccinera de som är över 80 år med dos fyra. På Närhälsan Partilles vårdcentral är det dock vanligast att folk kommer för att få sin tredje dos.

– Vanligast är dos tre. När vi hade vår vaccinationsdag kom det även in en del för dos ett, men det är svårt att få de som inte tagit vaccinet att ta det, säger Anne Granelli.

Hon säger även att den som planerar att ta sin tredje dos inte behöver vänta även om hen varit sjuk.

– Man behöver inte vänta. Även om man nyss har varit covidsjuk är det viktigt att man tar dos tre, säger Anne Granelli.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.