Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Linus Johansson (V) är förstanamnet i Partille för Vänsterpartiet i årets val, här berättar han om sin hjärtefråga – skolan.  Bild: Kajsa Centre
Linus Johansson (V) är förstanamnet i Partille för Vänsterpartiet i årets val, här berättar han om sin hjärtefråga – skolan. Bild: Kajsa Centre

Vänsterpartiets Linus Johansson brinner för en vinstfri skola

Vänsterpartiet i Partilles förstanamn till kommunfullmäktige heter Linus Johansson (V). När han får frågan om vad hans hjärtefråga är som politiker tvekar han inte – skolan.
– Alla elever måste få likvärdiga förutsättningar att lyckas, säger han.

Inför valet i höst erbjuder Partille Tidning samtliga lokala partiers förstanamn att berätta om sin ”Hjärtefråga” – alltså vad just deras hjärta klappar lite extra starkt för inom politiken.

När Linus Johansson (V) får frågan greppar han det vita plakatet och tar självsäkert pennan i handen. Efter att ha ägnat en kort stund åt att fundera på hur han ska formulera sig är orden självklara: ”En likvärdig skola fri från vinstintressen”.

I takt med att nya friskolor etablerat menar Linus Johansson att hela skolsystemet blivit mer och mer marknadsanpassat på bekostnad av de kommunala skolorna.

– Eftersom det är fri etableringsrätt tar de inte hänsyn till elevunderlaget i kommunen utan konkurrensutsätter istället de kommunala skolor som finns, som tappar elever. Däremot har de inte samma lagliga skyldighet som kommunala skolor att ta emot alla elever. Det gör att resurskrävande elever i större utsträckning går på de kommunala skolorna, vilket i sin tur gör att ojämlikheten i skolan ökat markant över tid, säger han och tillägger:

– Detta är ett stort problem inte bara för skolan utan för samhället i stort.

Men hur vill du i så fall uppnå det du brinner för just här i Partille?

– Genom att fördela resurserna utifrån rätt socioekonomiskt perspektiv. De skolor som ligger i områden där eleverna har större behov av en kompensatorisk skola får mer resurser, och rent generellt sett behöver skolpengen höjas i Partille. Det blir inte bra om man tar den låga skolpengen som finns i dag och fördelar om den. Det skulle innebära att de skolor som har stora elevgrupper, men ligger i socioekonomiskt starka områden får mindre resurser.

Rent konkret menar Linus Johansson (V) att han skulle vilja höja dagens skolpeng med åtminstone 50 procent.

– Jag vill se 90 000 kronor per elev och år. Partille ligger i dag lågt, vi ligger i botten i den undersökning som lärarförbundet gör varje år, ”bästa skolkommunen”. Partille brukar ligga kring plats 270 av totalt 290 kommuner.

Han vill också öka lärartätheten i kommunen, som han menar är för låg.

– Jag skulle säga att Partille i dag har en pedagogiskt segregerad skola. Vissa skolor har 100 procent behörighet andra 75 procent, trots att behoven är större där. Det borde vara tvärtom, säger han och fortsätter:

– Alla elever ska få likvärdiga förutsättningar att lyckas i skolan. Det är ju där man på något sätt lägger grunden för hela sitt liv, yrkesliv familjeliv och sin sociala hälsa, säger Linus Johansson (V).

– Allt avgörs i skolan på något sätt.

LÄS OCKSÅ: Rektorn slår larm – stor variation i elevers baskunskaper

LÄS OCKSÅ: Kunskaperna bland nior skiljer bland skolor i Partille

LÄS OCKSÅ: Storsatsning på skolan – i nyklubbade budgeten

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.