Välkommet miljöpris till friidrottsklubben i Sävedalen

Sävedalens AIK får Partille kommuns miljöpris för sitt arbete med att städa rent i kommunen. De 10 000 kronorna kommer att gå till att köpa material för klubben.

ANNONS

Sedan 1989 delas ett miljöstipendium ut till personer eller organisationer för ett väl utfört miljöarbete. Det kan handla om både yttre miljö, exempelvis naturvård, luft- eller vattenvård, men även miljön i bostäder och allmänna lokaler.

– Det känns fantastiskt roligt och stolta blir vi ju, säger Cecilia Hallin, tränare på Sävedalens AIK Friidrott.

Helt oväntat var det kanske inte att klubben vann, eftersom de hade nominerat sig själva till priset och nu får ta emot 10 000 kronor av Bygg- och miljönämnden. Kommunen hade annonserat på olika håll och på sociala medier om miljöpriset, men endast sex nomineringar kom in till slut. Tidigare år har bland andra Säfveåns flugfiskesällskap och Jonsereds trädgårdar fått ta emot miljöpriset.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen köpte skjul av vrakved – för 25 000 kronor

Klubben har synliggjort skräp som slängs på sociala medier

Motiveringen för att Sävedalens AIK Friidrott fått kommunens miljöpris är att de utfört städarbete under projektet Städa Sverige tidigare i oktober månad. ”På så sätt har föreningen bidragit med tid för att städa upp i områden i Partille Kommun. Arbetet har synliggjorts i sociala medier och har på så sätt ökat förståelsen för hur mycket skräp som slängs i vår natur.” Genom sin satsning och sitt engagemang har föreningen också ”ökat medvetenheten om vikten av ett gemensamt miljöarbete.”

Cecilia Hallin, tränare på Sävedalens AIK Friidrott.
Cecilia Hallin, tränare på Sävedalens AIK Friidrott.

Vad betyder det här priset för er?

– Det betyder att vi gör ett arbete som är viktigt och bra. Vi tycker att miljöarbetet är viktigt och hoppas att våra aktiva i vår förening delar den uppfattningen. Det är viktigt att vi ser till att vi har en god närmiljö och därför var vi med under Städa Sverige, säger Cecilia Hallin.

LÄS MER:Idrottsföreningar bidrar till en renare kommun

Ni har spridit kunskap om städningen via sociala medier, är det så ni brukar göra?

– Ja. Överlag tycker jag att det är viktigt att vi och våra medlemmar ser vad vi gör. Men också att andra i vårt närområde ser vad vi gör.

Klubben växer stort

Hon vill också lyfta att föreningslivet är en viktig del i Partille. Sävedalens AIK Friidrottsförening har 950 medlemmar och 140 ideella tränare och klubben tros vara Göteborgs största friidrottsförening.

– Vi växer enormt, det är jättemånga barn och unga som vill idrotta. Vi ökar på alla fronter, säger Cecilia Hallin.

LÄS MER:Sävehof mötte gymnasieelever – i skräpduell: ”Det är kul”

Det är en starkt växande idrottsförening som har startat upp sju nya grupper inom barnidrotten bara under hösten. Cecilia Hallin vill också slå ett slag för alla föräldrar och tränare, och andra, som arbetar på ideell basis.

Vad ska ni göra med pengarna på 10 000 kronor?

– Vi har många hål att fylla, men framför allt inom materialsidan. Priset är välkommet, verkligen.

LÄS MER:Regnet satte käppar i hjulen – för höstmarknaden

Tidigare års stipendiater av miljöpriset

2013 – Östhjälpen

2014 – Jan Ekman

2015 – Stadsjord

2016 – Sandfallet kooperativa förskola

2017 – Säfveåns flugfiskesällskap

2018 – Jonsereds trädgårdar

2019 – Gruppsol AB (solceller)

2020 – Magnus Söderberg (forskningsprojekt, nudging)

Källa: Partille kommun

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS