Kullegårdens äldreboende där minst nio i personalen sagt upp sig under året. Det kan kopplas till det nya vårdschemat, menar anonyma anställda. Nu har ansvariga kunnat planera om arbetspass där man arbetat fredag kväll inför ledig helg.
Kullegårdens äldreboende där minst nio i personalen sagt upp sig under året. Det kan kopplas till det nya vårdschemat, menar anonyma anställda. Nu har ansvariga kunnat planera om arbetspass där man arbetat fredag kväll inför ledig helg. Bild: Shamiram Demir

Vårdschemat har justerats – men niotimmarspass på kvällarna ligger kvar

I slutet av mars månad infördes det nya vårdschemat som berör cirka 450 anställda. Flera personer som velat få till ändringar har fått nytt schema. De kritiserade niotimmarspassen blir dock kvar. Ansvariga erkänner nu att det varit en del brister i informationen ut mot anställda.

ANNONS
|

De senaste veckorna har präglats av mycket diskussioner och dialogmöten mellan ansvariga och personal ute i verksamheterna inom vårdomsorgen. Det har droppat in en del förslag från anställda som velat få till en ändring på det nya schemat. Och det har delvis gått vägen.

– Vi har fått in förslag från medarbetare och ändrat så mycket vi kan, säger Daniel Pus avdelningschef inom Äldreomsorgen på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Individuella önskemål har tillgodosetts, men inga generella förändringar har gjorts.

– Till exempel på Kullegårdens äldreboenden, så har vi kunnat planera om de flesta arbetspass där man arbetat fredag kväll inför ledig helg.

ANNONS

Det är en av de saker som kritiserats av både anställda och fackförbundet Kommunal tidigare, att personal som enligt schema ska vara lediga över helgen har fått arbeta under fredagskvällen.

Så det går att få igenom en del ändringar?

– Ja, det går. Viktigt är att medarbetarna lämnar in förslag på ändringar de vill göra så arbetar vi med dessa i den mån det går. Det som var svårt initialt är att vi inte fick in några förslag på ändringar, tillägger Daniel Pus.

Daniel Pus: ”Vissa medarbetare jag träffar har fortfarande inte förstått att de ska lämna in förslag för det är först då vi kan ändra på schemat.”

Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun.
Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun. Bild: Partille kommun

Fortsatt missnöje

Under de senaste veckorna har han själv varit runt på en turné hos vårdanställda på bland andra Kullegårdens och Furulunds äldreboende.

– Vissa medarbetare jag träffar har fortfarande inte förstått att de ska lämna in förslag för det är först då vi kan ändra på schemat, upprepar Daniel Pus.

Fortfarande finns missnöje hos anställda över att det är många kvällar inklämda under den sex-veckors period som schemat gäller. Här kan den som vill få arbeta flera kvällar på rad och i gengäld vara ledig tre dagar på rad. Fördelen blir då att personal får längre återhämtning när de är lediga fler dagar.

– Vi kan inte ändra scheman generellt. Varje medarbetare behöver komma in med förslag på att ”såhär behöver jag ändra mitt schema”.

Brister i att nå ut med informationen

Det är inga skillnader i antal medarbetare som har sagt upp sig i dag mot för ett par månader sedan. Det har varit fem till sex personer på Furulunds äldreboende, som haft en direkt koppling till nya schemat. Och på Kullegårdens äldreboende har det varit nio uppsägningar i år, enligt ansvariga. Men en anonym undersköterska på Kullegården förklarar att ytterligare tio ska säga upp sig – efter semestern.

– Min upplevelse när jag är ute och pratar med medarbetare är att det finns de som fortfarande inte förstår att det är möjligt att ändra sitt schema, säger Daniel Pus.

Hur kan det komma sig?

– Det är svårt att svara på, vi har jobbat med informationen sedan i höst och nu under våren. Samtidigt har det varit en pandemi som kanske har gjort att vi inte nått ut.

De kritiserade niotimmarspassen som ni infört, kan man backa tillbaka till tiotimmarspass igen?

– Nej, det kommer kvarstå, utifrån förutsättningarna vi har så måste vi skapa möjlighet att kunna erbjuda medarbetare ökad sysselsättningsgrad.

Oavsett om man arbetar deltid eller väljer att gå upp i heltid, kommer alltså anställda tvingas arbeta lika många arbetspass. Det är en del av heltidsresan som man har avtalat om med facket på central nivå.

– Det handlar om kompetensförsörjningen, då måste vi ha flera anställda och det kommer inte finnas tillgång till det om vi blickar framåt. Det mest rationella är att höja sysselsättningsgraden.

Det här kan man styra över med nya schemat

Daniel Pus betonar att personal kan styra över hur man vill förlägga sina kvällar. Sedan kan man också påverka vilka helger man önskar arbeta och om man vill ha en tre-dagarsledighet i schemat eller inte.

Samtidigt har personal sagt att chefer inte lyssnat på dem?

– Jag ställer mig lite frågande till det. Vi har även haft flera mötesformer och information där vi uppmanar till detta samt en dialog direkt med sin chef.

Han menar att missnöjet inte har varit lika utbrett hos hemtjänstpersonal, som redan arbetat utifrån förändringarna under en tid nu.

– En del av det som uttrycks från medarbetarna är att man vill genomföra förändringarna som inte är genomförbara och då får man en känsla av att man inte blir lyssnad på.

Vad tycker du om att ni har tappat en del kompetens ändå?

– Vi har tappat fler medarbetare än vi har önskat, det är att beklaga. Detta är en förändringsresa, vi är bara i början. Jag tycker att det är olyckligt att man inte är med på resan.

Pus: ”Med facit i hand har vi inte lyckats.”

De har också haft tid att se över vad som gått fel och varför informationen inte nått ut till personalen.

– Med facit i hand har vi inte lyckats.

Mer individanpassad information skulle varit bättre istället för att göra digitala utskick, tror Daniel Pus.

– Vi har förlitat oss för mycket på mötesformen, visat bildspel och elektroniska utskick via mejl, man skulle tagit mer tid och suttit ner med medarbetare.

Har ni löst sommarbemanningen?

– Den är under kontroll. Vi tror att vi ska lyckas ha en sommarbemanning med lite överbemanning till och med. Vi saknar fortfarande ett antal huvuden, men vi har goda förhoppningar om att få ihop det innan sommaren.

LÄS MER:Lena sågar det nya vårdschemat – hennes mamma drabbas av turbulensen

LÄS MER:Nytt schema inom vården – flera har sagt upp sig

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS