Vårdhundarna Paris och Noah dämpar oron på Partilles äldreboenden

Partille kommuns äldreboenden har fått två nya fyrbenta medarbetare – Paris och Noah. De är vårdhundarna som sex månader framöver ska besöka de äldre varje vecka för en gemensam aktivitet.
– Nu var det dags, vi hade även de ekonomiska förutsättningarna att prova, säger Daniel Pus, äldreomsorgschef vid kommunen.

ANNONS
|

När de äldre slår sig ner i samlingslokalen på Kullegårdens äldreboende i Sävedalen är det ingen tvekan om var blickarna fastnar. Mitt i rummet sitter de två pudlarna Paris och Noah lydigt och väntar på att dagens aktivitet ska börja.

De vet precis vad som gäller. Hundföraren Pernilla Helander Johannesson kallar på Paris som lydigt går fram och ställer sig intill de äldres ben och låter sig klappas.

– Man brukar se effekten ganska omgående, bara efter att man har strukit en hund över pälsen fyra gånger utsöndrar man oxytocin i kroppen, ett hormon som verkar avslappnande och lugnande, säger hon.

ANNONS

Partille kommuns satsning på vårdhundar är en sex månader lång projektbaserad satsning och riktar sig främst mot demensavdelningarna. Detta eftersom den målgruppen ofta tenderar att ha mycket oro i kroppen.

LÄS MER:Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Uppskattat av äldre med demenssjukdom

Enligt äldreomsorgschefen Daniel Pus har de längre haft ögonen på att introducera vårdhundar i verksamheten. Men sedan pandemin gjorde sitt intåg fick man skjuta det på framtiden – tills nu.

– Då jag i tidigare uppdrag provat detta vet jag vilken uppskattad aktivitet det är för äldre personer med demenssjukdom. Nu var det dags, vi hade även de ekonomiska förutsättningarna att prova, säger han.

Det blev sen Paris och Noah som fick uppdraget, och deras betyg från de äldre är full pott. Enligt besökaren Rosa Hellgren är båda hundarna väldigt fina, och även besökaren Olle Klingberg instämmer.

– Jag är uppväxt med hundar och min fru är sjövild i taxar. När man kliar de bak i nacken känner man att de verkligen slappnar av i kroppen, säger han.

Förutom att klappas utmanas också hundarna med lek. Det blir både apport med liten boll, kast med stor tärning och hjärngympa när de äldre ska summera hundarnas alla slagna poäng.

Krävs lång utbildning för att bli vårdhund

Hundföraren Pernilla förklarar att det krävs en gedigen utbildning, både för henne själv men framförallt för hundarna, för att de ska få titulera sig vårdhund.

– Både Paris och Noah är både certifierade besökshundar och även skolhundar. För det krävs närmare två års träning med praktik och ett antal prov, säger hon.

Ribban ligger alltså ganska högt för att kvalificera sig och redan vid inträdesprovet är det några hundar som inte når målen.

– Jag brukar säga att man ska titta efter den mest sociala hunden i valpkullen. Den har absolut bäst förutsättningar att sen lära sig det som krävs, säger Pernilla Helander Johannesson.

Hundarna är tränade att söka kontakt och låta sig klappas. De ska klara av att hantera höga plötsliga ljud och att någon kanske råkar krama om dem lite extra hårt. Innan varje besök på äldreboendena gör Pernilla Helander Johannesson också alltid en riskanalys där hon går igenom om någon är allergisk eller hundrädd.

LÄS MER:Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

”Helt magiskt”

Utöver hundekipaget är också äldreboendets aktiverare Layla Espinosa på plats. Hon stöttar upp och är med och organiserar träffarna med vårdhundarna och hittills har responsen bara varit positiv.

– Det är verkligen helt magiskt att se hur de äldre lyser upp i ögonen, säger hon.

Det skapar också samtalsämnen när de äldre är tillbaka på avdelningen och den avslappnande effekten kan hålla i sig resten av dagen.

– Jag hoppas verkligen att det här projektet får fortsätta och att vi klarar oss utan smitta. I förlängningen kanske de till och med kan komma hit mer, säger Layla Espinosa.

Men om det blir någon fortsättning återstår att se. Enligt äldreomsorgschefen Daniel Pus ska de se över saken längre fram.

– Vi börjar med sex månader för att utvärdera upplevelsen från våra hyresgäster, men även för att följa upp effekter. Först efter det skall vi ta beslut om fortsättning eller ej, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS