Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Moberg är diakon på Svenska kyrkan i Partille. Bild: Stefan Bennhage/TTELA, Jonas Rindefjell
Sarah Moberg är diakon på Svenska kyrkan i Partille. Bild: Stefan Bennhage/TTELA, Jonas Rindefjell

Utsatta familjer får hjälp med matkassar och julklappar

Julen är i antågande men inte alla ser fram emot den. Många har inte råd att köpa julklappar till sina barn. 30 utvalda partillefamiljer får därför julhjälp med matkassar och julklappar – en välgörenhet i regi av Svenska kyrkan och Ica Maxi Allum.

Projektet är inte nytt. Sarah Moberg, diakon i Svenska kyrkan med inriktning barn, ungdom och familjer, har jobbat i fem år och samtliga av dessa år har julhjälpen givit stöd till familjer som har det knapert.

Sarah Moberg, diakon i Svenska kyrkan i Partille. Bild: Jonas Rindefjell
Sarah Moberg, diakon i Svenska kyrkan i Partille. Bild: Jonas Rindefjell

När nu julen står för dörren märker hon i sin roll som diakon av att det är ett ökat tryck på samtal. Många av samtalen handlar just om ekonomiska svårigheter.

– Det handlar ofta om ensamstående som har försörjningsstöd. De vill kunna köpa julklappar till sina barn, men har inga pengar.

LÄS MER: Från LSS-insats till fast anställning – så lyckades Tim få drömjobbet

Matkassar och julklappar delas ut

Julhjälpen eller Jul till fler, som projektet kallas, tar sin utgångspunkt i detta. Och här kan familjer ansöka om stöd inför julen. 30 familjer blir utvalda och får tre matkassar vardera med julmat som skänks av Ica Maxi och julklappar att dela ut till barnen.

– Jag lär känna många familjer via arbetet och det är inga problem att hitta 30 familjer som har behov av hjälpen. Vi vet verkligen att det kommer i rätta händer, säger hon.

Men det är inte bara de 30 utvalda familjerna som får lite extra julglädje tack vare julhjälpen. Andra familjer som har det knapert kan få presentkort inför julen. Och hur mycket man kan dela ut beror på hur generös allmänheten är.

– Vi kommer att stå utanför Ica vid två dagar (14 och 16 december) för att samla in bidrag. Förra året fick vi in hur mycket som helst. Folk är verkligen generösa när julen närmar sig.

Det blir något av en slutspurt eftersom kyrkan dessförinnan redan är igång att samla in gåvor i form av julklappar och presentkort till och med första halvan av december.

Jul till fler

Svenska kyrkan i Partille samarbetar med Ica Maxi Allum som skänker matkassar via diakonerna.

Jul till fler vädjar till allmänheten att köpa julklappar, nya oinslagna, (0-6 år) eller presentkort (7-18 år). Gåvor lämnas in till:

Förbutiken på Ica Maxi Allum, alla dagar, till och med 16 december.

Partille församlingshem, vardagar, stora entrén till och med 17 december.

Furulundskyrkan, söndagar till och med 12 december.

Alla gåvor används till behövande i Partille kommun.

Fler ansökningar när julen närmar sig

I övrigt får kyrkan in pengar via kollekt och detta förmedlas vidare till mindre bemedlade. Just kollekten har blivit lidande under pandemin när kyrkan inte kunnat besökas i samma utsträckning som tidigare.

– Men det vi får ger vi vidare. Vi prioriterar det som är viktigt. Speciellt när det är barn inkluderade försöker vi hjälpa till. Vi stöttar upp där det behövs.

LÄS MER: Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

Någon utdelning av kontanter sker inte men ibland kan det vid ekonomiska trångomål för familjer vara så att kyrkan går in och betalar en räkning. När julen nu närmar sig märker hon av att familjernas behov av samtal ökar.

– Det är mycket känslor som kommer upp. Och vi märker av att det är fler ansökningar än vanligt om hjälp inför julen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.