Polisen har inlett en nationell särskild händelse kring passen. Förenklat innebär det att polisen kan prioritera och rikta om sina resurser.
Polisen har inlett en nationell särskild händelse kring passen. Förenklat innebär det att polisen kan prioritera och rikta om sina resurser. Bild: Johan Hallberg

Utredningar försenas när poliser måste göra pass

Flertalet poliser som skulle börjat jobba som brottsutredare på polisen i Göteborg Nordost kommer i stället att handlägga pass. Det innebär att de nu måste prioritera vilka brott som måste lösas först.
– Det blir en belastning för oss alla, säger Anders Klingberg, utredningsansvarig vid polisen.

ANNONS
LocationPartille||

För ungefär två veckor sedan meddelande polisen att de skulle få bukt med passproblematiken och anställa ny extern personal till passexpeditionerna. Men det kommer att ta tid att anställa dessa och polisen måste omprioritera sin resurser.

– Vi har kunnat rekrytera in ett antal resurser. Men till dess är det nyexaminerade polisassistenter som kommer att jobba med detta, har Magnus Åberg, kanslichef på polisen i Storgöteborg tidigare sagt till Partille Tidning.

1,2 miljoner saknar pass

I Sverige finns det en passkuld på cirka 1,2 miljoner pass varav 300 000 tillhör polisregion Väst. Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, menar att passkulden bland annat beror på pandemin. Men också att folk väljer att söka pass under ett visst antal månader.

ANNONS

– Det är ett jätteåtagande att försöka lösa det här. Om alla vill ansöka om pass i mars, april, maj och juni varje år så ska en årsproduktion ske på fyra månader. Då kan det bli ett problem rent logistiskt, säger han.

Erik Nord polischef Storgöteborg.
Erik Nord polischef Storgöteborg. Bild: Anders Ylander

Skulden påverkar polisens utredningar

Nu visar det sig att beslutet slår mot utredningssektionen i lokalpolisområde Göteborg nordost, där bland annat Angered, östra Göteborg och Partille ingår. 14 av de polisassistenter som skulle börjat sin anställning som utredare kommer i stället jobba med passhandläggning.

– Det leder till att ärenden blir utredda senare och det blir en förskjutning. Detta betyder också att poliser i yttre tjänst får gå in. De är inte vana att utreda och behöver en inkörningsperiod. Det blir ett tapp, säger Anders Klingberg, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Göteborg nordost.

Detta är även något som Polisförbundet har varnat för.

– Det finns en stor risk att det brottsförebyggande arbetet i lokalpolisområdena blir åsidosatta. Det kan bli längre utredningstider, längre än den allmänheten förväntar sig, har Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande på förbundet, sagt till DN.

Polisen i Göteborg nordost är sedan tidigare belastade med utredningsärenden. Och nu måste de prioritera vilka utredningar som måste gå först.

– Vilka utredningar som prioriteras bort är från fall till fall. Men generellt rör det sig om till exempel misshandel, olaga hot och ofredande. Det blir en belastning för oss alla, säger Anders Klingberg.

Anders Klingberg, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Göteborg nordost.
Anders Klingberg, utredningsansvarig vid lokalpolisområde Göteborg nordost. Bild: Privat

”Kan bli körigt”

Även polischef Erik Nord menar att utredningar kommer att behöva ligga några månader extra innan de blir utförda.

– Några av dem kanske till och med tappar bevisvärde som innebär att det blir svårt att gå i mål med dem. I andra vågskålen ligger människor som ska ut och ha semester, som inte har något med saken att göra. I den intresseavvägningen väljer vi att de ska få sina pass så fort som möjligt, säger han.

Men han tror inte att tappet på utredningssidan kommer att märkas av för allmänheten, utan internt för polisen.

– Det kan bli körigt på utredningssektionerna. I vissa fall får man göra omdispositioner där. Om man utreder till exempel enklare fall av misshandel kan det finnas en rättslig förlust. Men jag tror inte att de ska bli så stora effekter. Det handlar trots allt om två månader.

Polisen satsar på att ha rekryterat in den externa personalen till midsommar.

– Då går de tillbaka till det som var tänkt, antingen yttre tjänst eller utredning.

Men om det inte blir så?

– Då får vi se hur situationen är då, säger Erik Nord.

LÄS MER:Partilles politiker försvarar nya schemat – trots protesterna

LÄS MER:Hotade att skada och döda polisman – fångades på film

LÄS MER:Polisen släpper fler passtider

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS