Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Uthyrning av elsparkar på gång till Partille

Stök, olyckor och felparkeringar. Men också ett smidigt och miljövänligt sätt att transportera sig. Åsikterna om elsparksuthyrning är många.
Nu har Partille kommun fått sin första förfrågan från ett elsparkföretag.
– Vi hör oss om i andra kommuner och har precis börjat utreda frågan, säger Marieke Wolter, näringslivsansvarig på kommunen.

Elsparkcyklarna som hyrs per minut med mobiltelefon har blivit en minst sagt het potatis runt om i framförallt Sveriges storstadsregioner. Sjukhusen larmar om skador, invånare är trötta på att se elsparkar felparkerade och omkullvälta och polisen har att göra med trafikanter som inte följer trafikreglerna. Samtidigt har elsparken etablerat sig som ett populärt och smidigt transportmedel för den som inte vill ta bilen eller vara låst av kollektivtrafikens tidtabeller.

LÄS MER: Styr & ställ till Partille

Succén i storstäderna gör att företagen som hyr ut elsparkar nu vill etablera sig även i andra regioner och alldeles nyligen kom en första förfrågan till Partille kommun.

– Det stämmer, vi har fått en förfrågan från ett företag. Vi ser den som arbetsmaterial och har inte kommit alls långt i arbetet, säger näringslivsansvariga Marieke Wolter som tillsammans med kommunens trafikavdelning kommer att utreda om uthyrning av elsparkar är önskvärt i kommunen.

Elsparkarna måste ”användas rätt”

Partille kommun kommer att kontakta andra kommuner för att se hur de hanterat såväl för- som nackdelar med elsparkarna, ett arbete som bara påbörjats.

– Göteborgs stad har stora erfarenheter av både för- och nackdelar och vi vill höra hur dom och andra jobbar med detta. Först därefter kan vi ta ett beslut.

Hon menar att ”rätt använda” kan elsparkarna bli ett bra komplement till de transportsätt som redan finns i Partille. Kommunen är liten till ytan och du kan komma långt på en laddning. Var behovet av elsparkar skulle vara störst kommer också att inventeras, men enligt Wolter handlar det gissningsvis om knutpunkter och arbetsplatstäta områden. Och med ”rätt använda” menar hon ...?

LÄS MER: Skördefesten i Lexby lockade storpublik

– Elsparkarna ska parkeras på rätt ställe, inte slängas på gator eller trottoarer eller dumpas i Säveån. De ska användas tryggt och säkert i trafiken och där det finns människor. Det kommer säkert att komma upp mer här men vi är som sagt alldeles i början av utredningsarbetet, säger hon.

Beslut i frågan om en eventuell etablering av elsparkuthyrning i Partille kan väntas om några månader.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.