Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Ungdomsledare belönas med 10 000 kronor för sitt arbete

Kompisarna Madeleine Prytz och Sigrid Wennström har förberett gymnastikhallen i Öjersjö för träningen som snart drar igång. De är båda fostrade i Öjersjö Gymnastikförening och är sedan flera år själva ungdomsledare på fritiden. För det belönar Partille kommun tjejerna med ett idrottsstipendium på 10 000 kronor.

LÄS MER: Rami Bladlav är Årets Partillebo 2021

LÄS MER: Desireé vann prestigefyllt tränarpris: ”Lär mig med dem”

17-åriga Madeleine Prytz har själv tränat i Öjersjö Gymnastikförening sedan nio år och har varit ledare för barn i föreningen i fem år.

– Man har ju alltid sett upp till ledare när man var liten själv och sen att själv får vara den förebilden är väldigt spännande och kul.

Kompisen Sigrid Wennström har varit gymnast lite kortare tid. Men hon hade länge längtat efter att vara ungdomsledare.

– Jag var den där jobbiga ungen som sa ”kan jag få bli ledare nu”, minns hon.

Madeleine Prytz och Sigrid Wennström stortrivs med att vara ungdomsledare för Öjersjö Gymnastikförening. För det har de belönats med ett idrottsstipendium från Partille kommun. Bild: Shamiram Demir
Madeleine Prytz och Sigrid Wennström stortrivs med att vara ungdomsledare för Öjersjö Gymnastikförening. För det har de belönats med ett idrottsstipendium från Partille kommun. Bild: Shamiram Demir

Och det är inte bara en massa arbete som ungdomsledare, utan det ger en del tillbaka också.

– Det ger mig väldigt mycket glädje. Man blir så glad när man kommer hit, man kanske har haft en dålig dag, men barnen är alltid så glada och då blir jag också glad.

Sigrid Wennström : ”Det är viktigt för mig att vara en förebild, jag tänker kanske på det jag säger och det jag gör för dom tar efter och jag tror det är ganska viktigt.”

Först fick hon vara hjälptränare för lite mindre barn, men sen fick hon en egen grupp unga att träna som 14-åring.

– Det är viktigt för mig att vara en förebild, jag tänker kanske på det jag säger och det jag gör för dom tar efter och jag tror det är ganska viktigt, säger Sigrid Wennström .

När hon fick beskedet om att hennes volontärarbete för barn i Öjersjö skulle belönas med Partille kommuns idrottsstipendium på 10 000 kronor blev hon överraskad.

– Jag blev jätteglad, det var jätteroligt, att man får lite som en bekräftelse att det man gör är rätt och all den tid man lägger ner liksom, det var jättekul, säger Sigrid Wennström.

LÄS MER: Krav på kamerabevakning efter klotter och förstörelse

Tjejerna har varsin grupp om ungefär 20 barn och unga som de tränar, men de har också en annan grupp som de tränar tillsammans. Det blir träning i hallen minst två gånger i veckan per grupp. De själva hinner dessutom med egna träningar tre gånger i veckan.

– Jag är i hallen fem dagar i veckan, säger Sigrid Wennström om den nya gymnastikhallen som stod färdig för ett par år sedan.

Stipendiet ska gå till att bli bättre ungdomsledare

Idrottsstipendiet kommer tjejerna använda för att vidareutbilda sig och bli vassare som ungdomsledare. Utgifter för resa och boende vid en helgutbildning på annat håll i landet kostar och det är inte alltid föreningen kan betala. Då får de själv lägga ut pengar för omkostnader. Så Partille kommuns idrottsstipendium om 10 000 kronor vardera är ett välkommet stöd.

– Det är ändå gymnasterna som fört mig dit jag är idag, då tycker jag ändå att då ska dom få tillbaka genom att jag utbildar mig, säger Madeleine Prytz.

LÄS MER: Marie bjuder ut till träning – i alla väder

Vad är det som är svårt som du inte visste innan?

– Att planera träningarna och hur mycket energi det tar från en, man tänker när man själv är gymnast att det går på fem minuter att förbereda för en träning, men det tar ju tid och energi och sen även kontakten med föräldrarna.

Kompisen fyller i.

– Mycket om någon är skadad så får man anpassa träningen efter dom så att de också kan vara med, jag hade en gymnast som var skadad i hälen, då var det ok, men vilka övningar kan hon göra som dom andra också kan göra, så fick man kombinera om och planera om. Sedan är det mycket tid utanför som utbildningar och planera träningar och kommunicera med andra ledare, det tar tid, säger Sigrid Wennström.

Vad ger det er att vara ungdomsledare?

– Det har gett mig mycket personlig utveckling, jag har lärt mig att ta mer ansvar från när man hade en grupp och var hjälptränare till att man har ett helt ansvar för en grupp, sköter mejl och har kontakt med föräldrar, gymnaster, så det har gett mig mycket, säger Madeleine Prytz.

Partille kommuns idrottsstipendium år 2021

Madeleine Printz

Motivering: Hon är 17 år och är aktiv inom Öjersjö GF och har varit det sedan 2012 och är idag både fortfarande aktiv och ledare för ett antal grupper. Hon drivs av att se individen och att utvecklas i sitt ledarskap. Hon utbildar sig kontinuerligt inom gymnastiken och tycker om ledarrollen så för att kunna utvecklas ännu mer tilldelas Madeleine Printz del av årets idrottsstipendium 2021.

Sigrid Wennström

Motivering: Hon är 17 år och aktiv inom Öjersjö GF och har varit aktiv i föreningen sen 2014 och redan som 12-åring klev hon in som ledare. Hon drivs av ledarskapet och tycker det är enormt roligt och utvecklande. För att ytterligare utvecklas inom sitt ledarskap tilldelas Sigrid Wennström del av årets idrottsstipendium 2021.

Gabriel Wallmark

Motivering: Meriterna har varit många som junior, han har vunnit både Junior EM i Tallinn, Junior VM i Nairobi, Senior SM samt blivit uttagen till att representera Sverige i Finnkampen i år. Tog studenten i våras och vill nu göra en helhjärtad satsning på tresteg och som en hjälp på vägen tilldelas Gabriel Wallmark del av 2021 års idrottsstipendium.

Källa: Partille kommun

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.