Ungdomsgäng hotade och slog tonårskille – pressades att inte gå till polisen

Fem ungdomar åtalas för att ha trakasserat en tonårig kille i Partille, bland annat för en misshandel på bottenvåningen i Allums garage. Dagen därpå ska tonåringen tvingats av en buss och hotats till livet om han väljer att gå till polisen.
– Han har varit utsatt för både hot och våld vid flera tillfällen, vissa saker har kunnat åtalas och andra inte på grund av brist på bevis, säger Åsa Nilsson, kammaråklagare.

ANNONS
|

Utredningen kring de fem ungdomarna som nu åtalas för olika brott, bland annat olaga hot och övergrepp i rättssak är omfattande. Polisen arbetade inledningsvis med flera misstankar men alla har inte kunnat leda fram till ett åtal.

Det rör sig om en kille i tonåren som i över ett års tid ska ha blivit hotad och trakasserad av ett större gäng ungdomar.

Händelserna som blivit huvudfokus i polisens utredning skedde förra sommaren, men konflikten mellan killen och ungdomsgänget ska däremot ha pågått under en längre tid.

– Vi vet inte exakt vad den här konflikten beror på men det har varit flera händelser då han varit utsatt för både hot och våld. Vissa saker har kunnat åtalas och andra inte på grund av brist på bevis, men det har funnits en problembild runt målsägande och de här personerna, säger Åsa Nilsson, kammaråklagare vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

LÄS MER:Man i Sävedalen sol-och-vårades av 16-årig flicka

”De gillar att hota och misshandla mig”

I polisens förhör berättar tonårskillen att han har varit rädd och mår mycket dåligt över vad som hänt.

– Jag har varit misshandlad och hotad under ett och ett halvt års tid. Jag har ADHD och blir mycket arg när jag blir retad och pressad. Det vet flera ungdomar om och de gillar att hota och misshandla mig för att jag skall tappa kontrollen och att de skall kunna filma det med sina mobiler, säger tonårskillen i förhör.

Fem ungdomar har hämtats in till förhör som misstänks ha medverkat på olika sätt. En av dem ska ha stoppat tonårskillen i Partille och visat en kniv, han åtalas därför nu för olaga hot.

– Han har stoppat mig i Partille och visat en kniv för mig. Han har hotat att sätta kniven i mig om jag visar mig i Partille för där skall jag inte vara enligt honom, säger tonårskillen i förhör.

LÄS MER:Ungdomar till sjukhus efter mopedolycka

Försökte stoppa polisanmälan

Den andra händelsen inleddes av att ett större gäng ungdomar tvingade med tonårskillen in i ett garage under Allum efter att han gick av bussen vid resecentrum. Där blev han sedan hotad och slagen.

– En kille tappade sin mobiltelefon när han skulle ta upp den för att filma. Han blev mycket arg och krävde ersättning av mig för att hans mobil gick sönder, säger tonårskillen i förhör.

Dagen därpå tvingar samma ungdomar tonårskillen av bussen på väg till Partille och uppmanar honom att gå in i en tunnel under tågspåret.

– Där blev jag hotad att han skulle döda mig om jag inte betalade för hans trasiga mobiltelefon. Han sade att han skulle knivhugga mig.

Tonårskillen får även ta emot hot via sms. Där de åtalade med hot om våld försökt att hindra honom från att göra en polisanmälan. I meddelandet stod: "hoppas du dör långsamt", "lyssna våga polisanmäla mig", "snitch" och "kom till Partille, du får 1 vecka på dig".

LÄS MER:Gymnasieelev åtalas för barnpornografibrott

”Jag kan ha råkat sparka någon”

Händelsen rubriceras som övergrepp i rättssak. Ingen av de misstänkta har erkänt gärningarna, men en av de misstänkta ungdomarna kommenterar händelsen när han konfronteras av polisen.

– Jag kan ha råkat sparka någon. Jag kanske råkade sparka någon men det var i så fall inte med mening. Jag ber gärna om ursäkt till killen om jag har sparkat honom, säger den misstänkta ungdomen i förhör.

Enligt åklagaren har tonårskillen haft anledning att känna en allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet.

– Det är tråkigt att så här unga personer uttrycker sig på det här sättet och begår den här typen av gärningar, i så låga åldrar, säger hon.

Huvudförhandling i målet inleds vid Göteborgs tingsrätt i mitten av oktober.

LÄS MER:Vandalisering på Furulunds skola – för 100 000 kronor

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS