Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ungas boklån minskar - men inte i Partille

Under 2020 sjönk ungas boklån med tio procent i hela Sverige. I Partille ligger dock siffran stabil.
– Vi hade öppet under i princip hela pandemin och jobbar mycket med att nå ut till barn och unga, säger Sofia Fried som är barn- och ungdomsbibliotekarie på Partille bibliotek.

Det är Kolada (Kommun- och Landstingsdatabasen) som varje år presenterar statistik för hur stor utlåningen är bland barn och ungdomar mellan noll och 17 år.

Under coronaåret 2020 sjönk utlåningen i landet från tolv till elva böcker per barn och år men Partille bibliotek går mot trenden och ligger kvar på samma siffra som 2019 och landar i princip exakt på rikssnittet.

Sofia Fried tror att en av anledningarna är att Partille bibliotek bestämde sig för att hålla öppet under i princip hela pandemin.

– Vi stängde bara några dagar, annars gick det att komma hit och låna och göra snabba ärenden. Det har säkert påverkat att vi inte tappat. Vi har turen att vara ett stort bibliotek där det är enkelt att sprida ut sig och hålla avstånd, säger hon.

LÄS MER: Gamla möbler blir som nya när Jessika startar återbruk

Väldigt entusiastiska

I övrigt jobbar Partille bibliotek på samma sätt som många andra med uppsökande verksamhet, bokcirklar, klassbesök, hemliga bokpåsar och digitala boktips för att nå igenom bruset och nå de unga läsarna. Medieklimatet förändras ständigt men Sofia Fried tror ändå på bibliotekets egna dragningskraft.

– Jag träffade en klass nioåringar i går och de var väldigt entusiastiska. Alla böckerna i hyllan jag hade med mig lånades ut och många barn sa att de vill komma tillbaka med sina föräldrar och låna mer.

Biblioteket kommer till Allum

Den 3 november finns Partille bibliotek på Allum och delar ut ungdomsböcker enligt parollen Värsta boken, ett sätt att nå ut med både böcker och biblioteket som Sofia Fried menar blivit väldigt populärt. Annars är det klassiskt bibliotekariearbete hon menar funkar allra bäst.

LÄS MER: Oeniga politiker bromsar beslut kring Engelska skolan i Partille

– Jag gillar att vara ute bland hyllorna och lyssna in och prata med besökarna, det brukar ge mest, säger hon.

Av statistiken från Kolada går att utläsa att det är väldigt stora skillnader i utlån mellan de olika kommunerna. Härryda har till exempel dubbelt så många utlån per barn och år som Partille, men det finns en enkel förklaring till denna skillnad. I vissa kommuner fungerar folkbiblioteket även som skolbibliotek och även skollånen räknas då in i statistiken.

– Vi får frågan från lärare ibland om vi kan låna ut en hel klassuppsättning av en bok och det kan vi tyvärr inte, säger Sofia Fried.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.