Unga kränker på nätet utan att veta att det är ett brott

Polisen i Partille har knappt några siffror där unga anmält att de har utsatts för en kränkning på nätet. Den enkla förklaringen är att många inte vet var gränsen går för när man kränker någon. Fältare och polis vill nu att unga anmäler så att det blir tydligt vad som sker på slutna chattar och sociala medier.

ANNONS
|

Under hösten 2021 åtalades en gymnasieelev i Partille för barnpornografibrott. Polisen tog hans mobil i beslag i samband med en skadegörelse och upptäckte att telefonen innehöll en film med dokumenterade sexuella övergrepp mot barn. Hans förklaring till filmen var att han fått den via en klasschatt. Såhär sa han till polisen. ”Jag tror någon har skickat den till mig och jag har sparat den som en rolig grej."

LÄS MER:Respekt är ledordet – på prisbelönta fritidsgården

Rabi Shabo har arbetat med unga i Partille i tio år. I dag är han samordnare för fritidsverksamheten. Arbetet som fritidsledare handlar alltmer också om att unga vill prata om det som sker på sociala kanaler som WhatsApp, Instagram eller Snapchat.

ANNONS

– Det kan vara slagsmål, de filmar nåt och skickar vidare till andra. Vissa sparar ner det och så går det runt. Eller så är det nån som filmar någon i omklädningsrummet, då är det skolans ansvar.

Han förklarar att kränkningar kan ske på olika spelsajter eller chattar på internet. Det är slutna forum som inte är lätta att komma åt som vuxen. På populära appen Snapchat sparas dessutom inget och det gör det svårt att bevisa vad som hänt för utomstående.

– Sedan Snap kom igång blev det ännu mer. För det man skickar till varandra försvinner, man filmar och sen försvinner den efter man skickat iväg filmen. Det är svårt för oss vuxna att se vad som händer när det försvinner.

LÄS MER:Här är den bästa och sämsta skolkommunen i Göteborgsregionen

Rabi Shabo är fritidssamordnare i Partille och har arbetat mot unga i tio år.
Rabi Shabo är fritidssamordnare i Partille och har arbetat mot unga i tio år. Bild: Privat

Rabi Shabo: ”Tik-tok sätter mycket press på tjejer.”

Det finns en press på hur tjejer ska klä sig och bete sig som skapas på nätet, med olika konton där unga utmanar varandra.

– Tik-tok sätter mycket press på tjejer. Folk ska kommentera tjejernas utseende, dom visar konstiga challenge som att till exempel dra ner byxorna på såhär många. Det finns konton där det bara visas slagsmål mellan tjejer i skolorna, säger Rabi Shabo.

Rabi Shabo: ”De är uppkopplade mycket mer än när jag började. Snap gjorde nåt med ungdomars beteende och att alla telefoner är tillgängliga för barnen 24/7.”

Han menar att det är viktigt att bygga upp en relation till ungdomarna de arbetar mot, så att de känner tillit och kanske berättar om vad de utsatts för på nätet eller kanske varit delaktiga i att sprida vidare.

– Det är inte många som vågar anmäla det hela heller, säger han.

Minst var tredje ungdom har utsatts för nätkränkningar

Anmälningar om kränkningar och mobbning på sociala medier och internet ökar enligt BEO, Barn- och elevombudet. Ofta börjar det i skolan för att fortsätta när eleven kommit hem. I en rapport från Friends 2017, där 1000 unga mellan 10-16 år deltog, hade var tredje blivit utsatt för nätkränkningar det senaste året. Skolverket har i en rapport om IT i skolan skrivit att mer än varannan lärare upplever att det finns behov av kompetensutveckling för att förebygga kränkningar på nätet.

Åsa Björklund arbetar som fältare i Partille och hon menar att det är många gånger de unga själva inte vet var gränsen går för vad en kränkning är.

– Dels handlar det om ett allmänt förhållningssätt att man pratar med ungdomar om vad som är rätt och fel, hur man uttrycker sig, hur man är mot varandra och att det gäller på nätet lika väl som i verkligheten.

Åsa Björklund är fältare och ser hur kränkningar på nätet går allt lägre ner i åldrarna.
Åsa Björklund är fältare och ser hur kränkningar på nätet går allt lägre ner i åldrarna. Bild: Shamiram Demir

Det finns en kommunal chatt dit unga kan vända sig anonymt med sina funderingar. Chatten är öppen flera dagar i veckan och riktar sig särskilt till unga som inte nås via traditionellt fältarbete, ungdomar som kanske sitter mycket hemma framför datorn.

– Det man oftast möter tycker jag är ungdomar som har konflikter unga emellan för att någon eller några skriver nedsättande saker eller att saker tas upp på fel sätt. Det blir ganska tydligt att en del kanske inte förstår hur det uppfattas. På nätet blir det mycket signaler som försvinner, så det blir lättare missuppfattningar, säger Åsa Björklund.

Hon konstaterar också att det kan utfärdas en del hot unga emellan på sociala medier.

– Det kan vara bötnings-historier om pengar och lite allt möjligt. Via Snapchat så försvinner ju bevisen, förklarar hon.

Åsa Björklund kan inte säga hur utbrett problemet är i Partille med nätkränkningar, men konstaterar att det har gått ner i åldrarna.

– Även yngre barn har tillgång till smartphones, det var lite skillnad för tio år sen när man var tvungen att sitta vid datorn. Men när det finns i varje litet barns ficka att komma ut på nätet, och de yngsta har mindre koll också på vad som är rätt och fel.

Få anmälda brott – okunskap ligger bakom

Hos polisen finns nästan inga siffror som visar på hur nätkränkningar på internet utvecklats lokalt. Men kommunpolisen Robert Björklund hoppas att fler anmäler så att polisen får mer vetskap om vad som sker på nätet.

– Det sker inte många anmälningar, men det har sin förklaring i okunskap hos de unga, förklarar han.

De siffror vi fått ut via polisen visar att det årligen anmälts mellan 16-24 brott om ofredande mot både killar och tjejer under 18 år. Gömt i dessa siffror kan också finnas internetrelaterade brott. Brott under rubriken olaga hot som är internetrelaterat finns det något enstaka fall av i Partille varje år.

– Siffrorna är låga men det kan till viss del kanske förklaras med att man inte förstår att man utsatts för ett brott alternativt att man av olika anledningar inte vågar anmäla, utvecklar Robert Björklund.

Robert Björklund är kommunpolis i Partille.
Robert Björklund är kommunpolis i Partille. Bild: Partille kommun

Fritidssamordnaren Rabi Shabo ger exempel på vad vuxna kan göra på nätet för att förebygga kränkningar mot unga. Tidigare fanns till exempel en Facebook-grupp med cirka 20 000 följare där syftet var att medlemmarna skulle dissa varandra.

– Vi anmälde sidan och nu har den lagts ner, säger Rabi Shabo.

Men medlemmarna har istället skapat ett nytt hemligt konto, lägger han till.

”Snap gjorde nåt med ungdomars beteende och att alla telefoner är tillgängliga för barnen 24/7”

Rabi Shabo upprepar flera gånger att han arbetar för att skapa en trygg fritid för de unga i Partille. En stor skillnad i dag mot när han började för tio år sedan är den tid barn och unga lägger på internet och sociala medier. Det skapar en social kulturkrock.

– De är uppkopplade mycket mer än när jag började. Snap gjorde nåt med ungdomars beteende och att alla telefoner är tillgängliga för barnen 24/7.

LÄS MER:581 anmälda kränkningar – värst på Öjersjö Storegård

Som fritidsledare har det med åren blivit alltmer fokus på sociala medier och vad unga gör på nätet. Men någon lätt uppgift är det inte, upprepar Rabi Shabo.

– Ungdomar kan det digitala mer än vad vi kan, ungdomar är smarta. Det är jättesvårt, vi är inte duktiga inom den biten. Det är därför jag försöker hitta olika snabba utbildningar som vi kan gå.

Åsa Björklund uppmanar föräldrar att visa mer intresse för vad deras barn gör på sociala medier.

– Det är viktigt att ha en bra dialog så att barnen och ungdomarna vågar berätta om de blir utsatta för nånting, det är så lätt för barn att bara gå och bära det själva för de tycker det är skamligt.

Ska man som förälder vara lite mer på sina barn?

– Man kan fråga mycket, sen måste barn och ungdomar få ha sitt egna liv.

LÄS MER:Minst 30 hemmasittare ska lockas tillbaka till skolbänken

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS