Undangömda tennisklubben bjöd på snö till vårpremiären

Vissa känner inte till den över huvud taget. Andra har hört ryktet susa omkring som viskningar i vinden. Det handlar om den dolda och mycket anrika tennisplan som ligger insprängd mitt i villaområdet Paradiset. För 84:e året i rad har man nu haft säsongstart och i år snöade det dagen till ära.

ANNONS
|

Många känner till att Partille har sin alldeles egna tennisklubb som heter Partille Tennis, den där som legat i industriområdet Ögärdet sedan i mitten av 80-talet och som precis byggt padelbanor.

Men det är faktiskt så att tennisvurmen i Partille pågått länge. Väldigt länge.

När spaden sattes i marken för den ”nya” tennishallen i Ögärdet hade Partilleborna redan ägnat drygt ett halvsekel med att flitigt spela tennis mellan hägg och syren.

Det fanns tennisplaner och lokala klubbar runtom i kommunen och de flesta av dem ser man inte röken av i dag. Det finns dock ett undantag och det undantaget finns i det pittoreska villaområdet Paradiset.

ANNONS

Partille Tidnings reporter hade först bara hört talas om tennisplanen via rykten, och rykten finns det ju som bekant gott om nere på byn. Men för några veckor sedan tog nyfikenheten överhanden.

Efter att ha konsulterat tennisintresserade kollegor som gav undertecknad viss vägledning inleddes jakten ovan nämnda stycke idrottshistoria.

Efter att ha rattat in med bilen och krypkört in på en smal villagata var känslan av ha åkt vilse påtaglig, men där, bakom en häck dök den upp – tennisplanen!

Fyller 84 år

Tennisplanen fyller 84 år i år, men har omsorgsfullt hållits i skick av föreningen Partille Tennisklubb ända sedan starten.

Det hela började med ett tennisintresserat par – Sigurd och Elsa Bergstedt. De flyttade in i det hus som fortfarande står bredvid tennisplanen 1935. Sigurd spelade mest tennis för nöjes skull, men hustrun Elsa var en riktig fena på racketsporten och tävlade på hög nivå, bland annat tillsammans med Alva Björk som var svensk mästare flera gånger om.

1938 anlade paret tennisplanen på tomten bredvid deras och Partille Tennisklubb bildades. Parets uthus med tillhörande garage fungerade som omklädningsrum åt spelarna och det fanns även möjlighet att ta iskalla duschar.

Fungerade som samlingsplats

Några decennier senare hade tennisplanen blivit en självklar samlingsplats för de boende i området.

När Partille Tidnings reporter besöker planen i samband med säsongsinvigningen är klubbens just nu äldsta medlem givetvis på plats.

Det handlar om 85-årige Rolf Klevell, som varit medlem sedan 1968.

– Det här stället fungerade lite som korvkiosken i ett gammalt samhälle. Det var en samlingsplats och man behövde inte ens spela tennis för att hänga här utan man träffades på ljugarbänken och snackade skit, säger han.

– Det var mycket tävlingar här på 70-talet och profiler som Lars-Gunnar Björklund dök upp. Det arrangerades också fester i husen häromkring och i deras garage. Det var räkfest, sillfest och allt möjligt, och då var det jävlar i mig fest ska jag tala om.

Klubben hotades av arkitekten

På plats finns också Sten-Åke Svensson, 78. Han har ”bara” varit medlem sedan 1974, då han flyttade in i paret Bergstedts gamla hus bredvid planen.

Sten-Åke var ordförande under en tid då banans existens hotades.

– Det flyttade in en stadsarkitekt i huset på andra sidan här. Han vill stycka av tennisplanen och och bygga bostäder. Jag kämpade emot och som tur är blev det inget med det, berättar han.

Just nu spelar de gamla veteranerna inte tennis något mer, men för Rolf Klevell handlar det bara om tillfällig paus.

– Jag har precis bytt knän, men jag ska snart köra igång med seniortennisen i nya tennishallen tre dagar i veckan som vanligt, säger han.

Klubbens nuvarande ordförande Michael Eriksson har suttit på posten i ungefär fem år. Medan vi samtalar trillar det in fler och fler barn- och ungdomar som bor i området och börjar spela i bakgrunden.

– Det är precis så här vi alltid vill ha det. Det är bra att barnen kommer ut och inte fastnar bakom datorskärmen, säger han.

Snön föll under säsongsinvigningen

Enligt klubbens stadgar måste man ha någon anknytning till villastaden Paradiset för att få vara medlem i föreningen. I dagsläget har 40 familjer ett så kallat familjemedlemskap i föreningen som utöver det har 20 enskilda medlemmar, som får bruka planen för motionsspel.

Planen, som består av asfalt och som börjar färgas vit av snö under vårat samtal, lades om för 30 år sedan men är fortfarande i fint skick.

– Nätet slits och behöver bytas ut ibland. Så småningom kommer vi att behöva lägga om asfalten också, men det är en senare fråga. Nu är säsongen igång, trots snön!

LÄS MER:Allt fler tjejer hoppar av idrotter – nu tänker Furan IK i nya banor

LÄS MER:Efter byggstrulet – Partille Tennis slår upp portarna för padel

LÄS MER:Johan hänger på den ”sjuka hypen” - blir padeltränare

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS