Två olika hastigheter – på samma vägsträcka

Är det rimligt att man kan köra både 30 kilometer i timmen och 60 kilometer i timmen på samma vägsnutt? Nej, tycker kommunen som nu ändrar trafikföreskrifterna på Slättenvägen efter att polisen uppmärksammat problemet.

ANNONS

Trafikenheten i Partille kommun blev kontaktad av polisen som uppmärksammat att det var ”motstridiga lokala föreskrifter om hastighet” på Slättenvägen, i Furuskog.

– Slättenvägen från Landvettervägen till korsningen Fångdammsvägen är föreskriven med 60 km/h. Cirka 25 meter väster om Fångdammsvägen finns en gällande områdesföreskrift om 30 km/h. Dessa båda föreskrifter kommer således i konflikt med varandra, förklarar trafikenheten i ett svar till Partille Tidning.

Nyligen var frågan uppe på politikernas bord i bygg- och miljönämnden, som sa ja till trafikenhetens förslag att ”föreskriften 60 km/h behöver revideras så att den harmoniserar med aktuellt 30-område”.

– Ändringen är ännu inte helt genomförd men är troligen klar under tidig höst beroende på olika omständigheter, skriver trafikenheten.

ANNONS

Den långa Slättenvägen, som löper mellan Tingsvägen och Landvettervägen, är speciell och kan vara Partilles mest varierade väg. Den har fyra olika varierande hastighetsbegränsningar: 30, 40, 50 och 60 kilometer i timmen. Dessutom klyvs den mitt i och blir cykelväg.

Är det här unikt för en väg i Partille?

– Att en väg har olika hastighetsbegränsningar är inte ovanligt. Hastigheten varierar efter de förutsättningar som råder på den aktuella vägsträckan. Slättenvägens funktion har ändrats med tiden. Den delen som nu är cykelväg var tidigare öppen för trafik, skriver trafikenheten.

Även Arenavägen får ny hastighet

På samma möte i bygg- och miljönämnden beslutades även om ny hastighet på Arenavägen vid Partille Port. Tidigare har man kunnat susa förbi i 50 kilometer i timmen. Men eftersom det råder 40 kilometer i timmen vid Gamla Kronvägen utanför arenan anser trafikenheten att det blir tydligare med en och samma hastighet i området. Hädanefter ska det därför vara 40 kilometer i timmen även på Arenavägen.

LÄS MER:Därför är bussfilen tillbaka i Furulund centrum

LÄS MER:Trafikverket: ”Arbetena på Landvettervägen klara”

ANNONS