Två gånger försökte han köa för att rösta till valet – men fick vända hem

84-årige Christer Jacobson ville rösta innan valdagen. Två gånger var han och frun inne på Allum under onsdagen för att rösta, men timslånga köer båda gångerna gjorde att de lämnade utan att ha gjort sitt val.

ANNONS
|

Han är upprörd och kritisk och undrar varför det kommit som en överraskning för de ansvariga att många vill förtidsrösta. Christer Jacobson är 84 år och bor i Öjersjö. Han har röstat i valet sedan början på 60-talet. Varje gång har han valt att lämna sin röst på själva valdagen. Men med åldern och allehanda krämpor kände han att det kanske var säkrast att vara tidigt ute och förtidsrösta den här gången. Tillsammans med sin fru åkte han därför in till köpcentret Allum någon gång över fem på eftermiddagen under onsdagen.

– Vi möts av en lång kö till vallokalen på ungefär hundra meter, enligt folk där så hade de stått i kö över en timme, så vi vände och tänkte komma tillbaka senare.

ANNONS

Strax innan 19 samma kväll försökte de på nytt. Men även då visade sig kön inte alls hade krympt.

– Vi mötets av en längre kö än tidigare, vi fick lämna utan att ha möjlighet att förtidsrösta.

Hur kändes det?

– Det är beklämmande att man inte har bättre resurser, man ska inte begära att folk ska stå en timme i kö för att avge sin röst, Christer Jacobson.

Vill göra sin plikt

För honom är det viktigt att rösta i valet, vilket han gjort sedan 1961 – det vill säga under mer än 60 år.

– Jag känner en plikt att fullgöra det.

Det var första gången han skulle förtidsrösta. Men efter två vändor ska han försöka med en tredje gång under torsdagen.

– Vi kommer att åka ner till Allum kring klockan två för att se om det finns möjlighet att rösta.

Vad hoppas du på då?

– Då hoppas jag att vi kommer fram. Om vi inte kommer fram så finns det en annan möjlighet, och det är kommunhuset.

Under morgonen ringde han upp kommunen i Partille för att se vilka möjligheterna var att ställa sig med bil i närheten av huset. Men han blev då bortkopplad efter att ha stått på telefonkö i växeln under en kvart.

– Det tutar ledigt, men omgående knäppte han eller hon av och sen har jag inte hört nånting.

Men du vill förtidsrösta just för att slipa stå i kö på valdagen?

– Ja, jag klarar inte av det. Om det är lika långa köer på valdagen så kommer jag inte ha möjlighet att fullgöra min plikt, säger en Christer Jacobson.

Vad tycker du om att det är sådana köer för att rösta i Allum?

– Det ska inte behöva vara så att alla ska stå i kö i en timme, det är vansinnigt.

Han vet vad han ska rösta på.

– Jag har röstat på samma sedan 1961, det finns ingen återvändo.

Säkerhet prioritet

Oskar Lindgren, valsamordnare för Partille kommun, menar att det viktigaste är säkerheten i valet.

– Det finns egentligen inget krav på att det ska gå fort att rösta. Våran prioritet är att det ska gå rätt till, förklarar han.

Ordningsvakter på Allum bistår valförrättarna med att hålla ordning på kön som blivit allt längre i takt med att valet närmar sig på söndag.

– Vi har gjort insatser för att ha en ordnad kö, vi har extra personal på Allum för att säkerställa att kön hålls ordnad, därutöver finns ordningsvakter i närheten om något uppstår. Vi har även en kontinuerlig kontakt med ansvariga på Allum, berättar Oskar Lindgren, berättar Oskar Lindgren.

Vad tänker du om att personer inte kan stå i långa köer?

– Om man upplever att man har svårt att köa har vi mindre kö på kommunhuset. Förtidsröstningen har varit igång i två veckor och det blir mer kö ju närmare man är valdagen.

Budröstning ett alternativ

Hans råd för personer som inte klarar av att ta sig till en röstlokal och köa är också att använda sig av något som kallas för budröstning.

– Då kommer ett bud och hämtar ett budröstnings-kit som innehåller valsedlar och annat och hjälpa den här personen att rösta.

Används dessa i Partille?

– Ja, det kommer in en hel del sådana.

Allt fler vill förtidsrösta

Det har blivit allt vanligare att utnyttja sin rösträtt. Förra riksdagsvalet 2018 var det rekordmånga som röstade, inte mindre än 40 procent valde att ta chansen i Partille. Enligt Statiska Centralbyrån (SCB) kan trenden bero på ökningen av antal som förtidsröstar, alltså människor som röstar innan valdagen.

Ett högt tryck på vallokalerna just nu kan vara en pandemieffekt, som visar sig även i Partille kommun.

– Vi märker att det är väldigt många äldre som förtidsröstar, vilket vi gissar kan troligen bero på pandemin och att folk vill slippa stå i långa köer på valdagen, säger Oskar Lindgren.

25 procent har förtidsröstat hittills

Till och med onsdagen hade cirka 7000 personer valt att förtidsrösta, vilket betyder ungefär en fjärdedel av de 28 000 röstberättigade i hela Partille.

– Som prognosen ser ut nu, ser vi inga avvikelser varken upp eller ner från det senaste valet. Men det är fler som förtidsröstar sista dagarna så man vet aldrig förrän efteråt, förtydligar Oskar Lindgren..

Möjligheten att förtidsrösta finns till och med valdagen den 11 september, var som helst i hela landet.

LÄS MER:40 procent i Partille gör det – här kan du förtidsrösta

LÄS MER:Då var Olof Palme på besök – under valspurten

ANNONS