Tusenåriga laxen hotad – efter torrläggning i Säveån

Laxen har simmat i Säveån sen urminnes tider, men nu riskerar flera generationer att slås ut efter att någon form av haveri på ett vattenkraftverk i Alingsås resulterat i att delar av ån torrlades under påskhelgen. Händelsen utreds nu av Länsstyrelsen och lokala sportfiskare har anmält händelsen till polisen.
– Det är oerhört tragiskt och en riktig motgång för fiskevården i ån, säger Janne Hanhela, ordförande för Säfveåns Flugfiskesällskap.

ANNONS
|

Det var vid 19-tiden på påskdagen som sportfiskaren Marcus Edstam såg vidden av vad som hänt när han tog sig ner till den del av Säveån som rinner genom Floda och Lerum.

– Jag var på väg ut för att titta på om ynglen kommit när jag såg på Facebook att vattennivån sjunkit. När jag kom fram blev jag ledsen.

62-åriga Marcus har hållit till vid ån sedan barnsben, men det han såg den här kvällen saknar motstycke, menar han.

– Jag har aldrig sett något liknande. Från att ha varit ganska högt vatten var det plötsligt nästan ingenting. Det såg bedrövligt och sorgligt ut.

ANNONS

Fångade torrläggningen på film

Vattenflödet hade strypts så pass mycket att man enligt Marcus Edstam kunde skåda botten av ån från Floda ner till sjön Aspen. Med blotta ögat kunde han se insekter och grodor som kämpade för sina liv i de pölar som återstod och han fångade delar av förloppet på film och på bild.

Normaltillståndet var inte återupprättat förrän under morgontimmarna dagen därpå och Janne Hanhela som är ordförande Säfveåns Flugfiskesällskap kunde konstatera att vattennivån sjunkit även i Jonsered.

Janne Hanhela är också samordnare för tillsynen av Säveån i Jonsered. Tillsynsperson kan man bli genom utbildning hos Länsstyrelsen och organisationen sportfiskarna.

– Vi bedömer det här som en omfattande miljökatastrof för lax och öring, på vissa platser var det bara pölar kvar av ån. Det är oerhört tragiskt att se.

Man misstänkte tidigt att Alingsås energis vattenkraftverk Solveden, som är ett av många kraftverk som finns i ån, drabbats av ett haveri. Janne Hanhela kontaktade därför Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen utreder haveriet

Claes Eliasson är Vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen och han bekräftar att ärendet utreds. Ett villkor för att energibolag ska få operera i ån är nämligen att man man ser till att bibehålla ett visst vattenflöde så att fisken eller övriga vattenkraftverk i ån inte påverkas negativt. Detta villkor har man från Alingsås energi brutit mot, och energibolaget har därför även anmält sig själva.

– För vår del på länsstyrelsen innebär det att vi har lite extra tillsyn på det här kraftverket. Dels vill vi ha reda på vad det beror på att de brutit mot villkoret, dels också vad de har för rutiner för att motverka att något sådant här händer igen, säger han.

Claes Eliasson är Vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen.
Claes Eliasson är Vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Bild: Privat

Vad tror man har hänt med kraftverket?

– Vi har inga klarheter i orsaken än men jag har pratat med en person på Alingsås energi och fått höra muntligt att det var en lucka som kärvade och att det här sen inträffade. I en skriftlig redogörelse skriver de: ”ledskenorna på G2 Solveden öppnade inte tillräckligt vid pådrag vilket medförde att vi fick något lågt flöde.”

Flera generationer fisk kan ha tagit skada

Det finns också indikationer på att det tog lång tid innan Alingsås energi upptäckte att något gått snett.

– Där vill vi ha ytterligare svar på följdfrågor, vad berodde det på att det inte fungerade?, säger Eliasson.

Varför är det så viktigt att undvika att vattennivån i Säveån sjunker så kraftigt?

– Det blir en stor påverkan på framför allt fisk och andra organismer. Om fiskarna kanske har lekperioder att det kan bli påverkan på fiskbestånd under många år framåt. Så det är den som är den stora risken, säger Claes Eliasson.

Som ett led i utredningen har Länsstyrelsen också skickat vidare ärendet till en miljöåklagare samt själva kontaktat polisen.

Vilka skador som haveriet på Solveden orsakat går alltså inte att svara på i dagsläget, men Janne Hanhela menar att det i värsta fall kan påverka flera generationer av lax och öring.

– Det som hänt är allvarligt. Under hösten 2021 lekte laxen och öringen i Säveån och har planterat sin rom i lekbäddarna i botten av ån. Äggen kan ha tagit skada av torrläggningen och dessutom kan unga individer, så kallad smolt, ha strukit med. Då kan det handla om flera generationer som påverkats väldigt negativt.

Laxbeståndet 10 000 år gammalt

Laxbeståndet i den 13 mil långa Säveån är känsligt och ursprungligt, den har alltså inte planterats in i efterhand utan simmat i ån sedan den började rinna igen efter den senaste istiden för ungefär 10 000 år sedan. Fisket i Säveån är hårt reglerat och enbart ett hundratal laxar simmar via ån till havs varje år. Ån är dessutom klassat som ett natura 2000-område, dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, även kända som ”Sportfiskarna” har bland annat till uppgift att värna och vårda vattendrag som Säveån. De ska polisanmäla händelsen så att den kan utredas vidare.

Har hänt förut

Per-Erik Jacobsen är fiskevårdskonsulent på sportfiskarna region Väst och oroar sig för att liknande händelser upprepar sig. Torrläggningar har nämligen skett tidigare.

– Vi hade en liknande händelse 2016 och händer detta med fem års mellanrum så riskerar fisken i ån att stryka med helt. Kraftverken är känsliga och fallerar ett blir det lätt en kedjereaktion på de andra kraftverken nedströms.

Trots den allvarliga händelsen vill Janne Hanhela lyfta det positiva jobb som gjorts de senaste åren.

– En viktig sak att nämna är att vi de senaste åren haft en positiv återhämtning när det kommer till lax och öring i Säveån och det nya omlöpet i Hedefors som byggdes 2013 har varit av stor betydelse. Därför är det extra tragiskt att något sånt här händer igen.

LÄS MER:Här nappar det – Partilles fem bästa fiskevatten listas

LÄS MER:Partille testar ny skållhet maskin: ”Dödar allt”

LÄS MER:Vackra blomman från Himalaya hotar laxen i Säveån

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS