Tummen upp från företagare – Partille trea i Göteborgsregionen

Partille fortsätter vara bland de tre kommuner med bäst företagsklimat i Göteborgsregionen. I år ger företagarna Partille kommun det högsta betyget hittills för service och bemötande.
– Det känns tryggt, vi är som en stor familj där alla känner alla, säger lokale företagaren Bado Taspinar, delägare till restaurangen Delissimo i Partille.

ANNONS
LocationPartille||

Undersökningen genomförs årligen av Svenskt Näringsliv för att få ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet i landets kommuner. Partille fortsätter vara en av de mest topprankande kommunerna i Göteborgsregionen. En stark tredjeplats landar kommunen på tätt efter Öckerö kommun och Härryda kommun.

– Vi har en historia av god service och bemötande, säger Marieke Wolter, näringslivschef för Partille kommun.

Den italienska pärlan Delissimo har i tre år samarbetat med Partille kommun. Bado Taspinar, delägare till Delissimo, berättar att familjeföretaget och kommunen alltid har stöttat varandra.

– De lunchar hos oss nästan dagligen så vi känner dem väl, men vi har inte behövt deras hjälp så mycket, säger Bado Taspinar.

ANNONS

”Känner starkt band till Partille”

De gånger Delissimo har behövt hjälp från kommunen är när de haft brist på personal eller velat bygga en uteserveringsplats. Det är endast några gånger om året som restaurangen kontaktar Partille kommun. Under Coronapandemin fick de dock extra hjälp.

– Under pandemin köpte kommunen ett presentkort för 10 000 kronor. Det visar verkligen att de bryr sig och att de finns här.

Bado Taspinars storebror Merdan, som också är delägare till Delissimo, känner ett starkt band till Partille då han upplever kommunen som en trygg och trevlig ort.

– Vi har restauranger i olika kommuner men Partille är nummer ett. Jag trivs jättemycket, människorna är varma och jag vill mer än gärna flytta hit.

Bado Taspinar nickar instämmande.

– Delissimo är den första men inte sista restaurangen som vi öppnar i Partille.

Högsta betyget för service och bemötande

Årets fina resultat i undersökningen speglar Partille kommuns höga nivå för service, bemötande, rådgivning, tillstånd, tillsyn och förståelse för företagsvillkor. Resultatet visar även att Partilleföretagarna upplever en större påverkan än företagare i landet som helhet. Det var både stora och små företag som deltog i enkätundersökningarna. Marieke Wolter, näringslivsansvarig, tror att Partilles fortsatt goda resultat beror på att kommunen är relativt liten, lätt att hitta och det är lätt att få hjälp.

– Det har alltid funnits en speciell ”Partilleanda”. Vi är lättillgängliga och har en god dragkraft. Jag tror att folk upplever en slags närhet och trygghet hos oss, säger hon.

En lång undersökningsprocess

Resultatet sammanställdes utifrån två delar av enkätundersökningen. I den första delen efterfrågas ett sammanfattande omdöme. I den andra delen besvaras elva, mer djupgående frågor. Resultatet bekräftar den första delen av enkätundersökningen om företagens bild av kommunen.

I september kommer SCB, tillsammans med systerföretaget UC AB, släppa statistik om faktorerna bakom resultatet. Den 28 september kommer det avslöjas i vilken placering Partille har i Svenskt Näringslivs rankning av landets 290 kommuner.

Minskad trygghet hos företag

Partille har länge varit en av de kommuner med bäst företagsklimat, men i årets undersökning har de fått ett något sämre resultat vad gäller trygghet och säkerhet. Detta speglar företagens upplevelse av brottslighet och otrygghet och hur det kan påverka tillväxt och utvecklingsmöjligheter för företag.

– För ett varaktigt bra företagsklimat och hög service till företagen får vi aldrig luta oss tillbaka, utan vi måste jobba med de frågor som berör våra företagare, säger Marieke Wolter.

Den 23 november planerar Partille kommun ett stort trygghets- och säkerhetsmöte då resultatet av undersökningen presenteras. Partille kommun, tillsammans med företagen, kommer då att försöka hitta vägar för samverkan.

Om Svenskt näringslivs årliga enkäter

Svenskt näringslivs enkät skickas årligen till cirka 72000 företag. I undersökningen 2022 kom 32000 svar in vilket ger en svarsfrekvens på 47 procent. Enkäten 2022 skickades till 200 Partilleföretagare varav 75 svarade. I Partille kommun finns det totalt 3646 företag.

LÄS MER:Satsning ger tryggare brukare och mindre stressad personal

LÄS MER:Partille storsatsar på blommor – problem med ”klåfingriga kommunmedborgare”

LÄS MER:Partille i unik klimakteriesatsning: ”Det drabbar de flesta”

ANNONS