Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tullen avslöjade kilovis med knark – gillrade fälla

Vid en kontroll av två paket adresserade till en adress i Partille upptäckte tullen kilovis med narkotikaklassade läkemedel.
De bytte då ut innehållet och lät paketet levereras – samtidigt som de inledde en omfattande spaningsoperation.

Det var i slutet av november förra året som två paket, adresserade till en 19-årig man i Partille, kontrollerades av tullen. Paketen var avsända från Kina via Polen och det visade sig att de tillsammans innehöll närmare tio kilo narkotikaklassade läkemedel.

Tullverket beslutade då om en så kallad ”kontrollerad leverans”, vilket innebar att narkotikan byttes ut och ersattes med sådant som ris och tösalt som hade en liknande konsistens som det som beslagtagits.

Paketen återinfördes sedan in i det normala postflödet. Samtidigt inleds en omfattande spaningsoperation mot den 19-åriga mottagaren i Partille.

Mannen får sin telefon avlyssnad och när det börjar bli dags för paketet att levereras till hemadressen bedrivs intensiv spaning mot mannen.

LÄS MER: ”Man cave” blev hemlig spritfabrik – mitt i Sävedalen

Tar emot paketen

Spanarna kan på håll se hur budet vid fyratiden på dagen knackar på dörren, mannen i tonåren öppnar och försvinner sedan in i huset med paketen.

Någon timme senare lämnar mannen fastigheten med sin vän i hans föräldrars bil. De parkerar bakom Willys i Partille, går in och köper chips och lämnar igen efter en kortare stund.

De kör sedan upp till Allums köpcenter där de parkerar utanför Ica Maxi, går in i butiken och handlar, sen ut igen. Sista stoppet är vid Lexby livs för att köpa snus, sedan går färden hem igen.

Mannen lämnar snuset till en av sina föräldrar och åker sedan hem till vännen. Det är då Tullverket beslutar sig för att gå in i båda berörda fastigheterna, för att säkra bevisning och för att gripa mannen.

LÄS MER: 22-åring döms till villkorlig dom för penningtvätt

Stor mängd bevismaterial

Han grips hemma hos vännen strax efter klockan åtta på kvällen. Paketen hittas oöppnade och gömda under en handduk under hans säng. Tjänstemännen hittar också pet-flaskor innehållande en rosa-lila vätska de direkt misstänker är narkotika.

De hittar även en handskriven lapp med trackingnumret för ett av paketen i en låda vid hans skrivbord.

Även mannens dator och mobiltelefon tas i beslag. Han tas in till förhör och delges misstanke om både grov narkotikasmuggling, alternativt försök till grovt narkotikabrott.

LÄS MER: Knarkgömma avslöjad i kolonistuga

Det visar sig efter en forensisk undersökning att mannen nyligen sökt på datorn med ord som ”tjack”, ”lyrica” och ”UPS Partille”. Han ska också ha fått meddelande skickat med erbjudande att köpa narkotikaklassade läkemedel.

När mannen konfronteras med misstankarna förnekar han brott. Han vägrar även ge några kommentarer på majoriteten av de frågor som ställs under förhören som följer.

Tullverket: Vad är din inställning till misstanken om narkotikabrott?

– Jag förnekar.

Tullverket: Jag känner ju inte dig, så berätta lite för mig om dig själv. Vem är du och vad gör du om dagarna?

– Ingen kommentar.

Tullverket: Varför står det ditt namn på de här paketen om det inte är du som beställt dem?

– Det är möjligt att någon har ID-kapat mig.

Tullverket: Om det inte är du som beställt dem, utan någon har ID-kapat dig. Varför tar du in paketen i ditt rum och lägger dem på ett sådant sätt att det ser ut som att du gömmer dem?

– Ingen kommentar.

LÄS MER: Knarkkurir ertappad – hund nosade upp 17 påsar i bilen

Tullverket: Har du tidigare använt narkotika?

– Någon gång har jag gjort det, men inte pundat. Vid någon fest, rökt på. Alltså marijuana eller hasch.

Tullverket: Under en kort tid har vi haft avlyssning på din telefon. Vi förstår att du träffar en person under dagen. Vem är detta?

– Min tjej har jag träffat ja.

Tullverket: Då ska jag vara tydligare, du träffar en man under gårdagen, vem är det?

– Ingen kommentar.

Döms till fängelse

Mannen anhålls senare och häktas i början av december förra året. I februari hölls huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt och i dagarna kom domen.

Mannen frias från misstankarna om grov narkotikasmuggling men anses skyldig till försök till grovt narkotikabrott.

Påföljden bestäms till fängelse i ett år och sex månader.

Under rättegången påstår mannen att han tagit emot paketen på uppdrag av en bekant och trodde att de skulle innehålla cigaretter. Han vill inte berätta vem som bett honom ta emot dem.

LÄS MER: Körde bil hem mot Partille – narkotikapåverkad och utan körkort

”Trodde det var cigaretter”

Han påstår att han gjorde det eftersom han behövde pengarna. Han skulle få en mindre summa – men han vet inte hur mycket. Det var inte heller bestämt hur han skulle lämna paketen vidare när han fått dem. Han skulle ta emot dem, ha dem på rummet och vänta på vidare instruktioner. Han placerade dem under sängen och la en handduk över.

Under huvudförhandlingen säger han att anledningen till att han inte tidigare berättat att han trodde att paketen skulle innehålla utländska cigaretter berodde på att han använt sin rätt att vara tyst.

Varför han under utredningen sagt att han kan ha blivit utsatt för id-kapning vet han inte heller.

Var tidigare ostraffad

Tingsrätten konstaterar att omständigheterna talar för att mannen har gjort sig skyldig till grov narkotikasmuggling, men då beviskraven är så pass höga anser de inte att mannen kan ses som gärningsman gällande själva införseln av läkemedlen till Sverige.

De konstaterar däremot att han tagit emot dem, blivit lovad att ta emot betalning och dessutom gömt paketen under sin säng.

Sammantaget anser tingsrätten att det måste ha stått helt klart för mannen att det fanns en mycket stor risk att de försändelser som han tog emot innehöll narkotika.

Han har trots detta tagit emot dem och innehaft dem.

LÄS MER: Knarkliga åtalas – hade mängder av kunder i Partille

Tingsrätten anser det därför bevisat att mannen gjort sig skyldig till försök till grovt narkotikabrott. Med tanke på den stora mängden, tio kilo, bedöms brottet som grovt. Att brottet inte har fullbordats beror enbart på att tullen bytt ut narkotikan.

Mannen är sedan tidigare ostraffad och om han varit vuxen hade straffet varit två år och sex månader, men på grund av hans ålder bestäms påföljden till fängelse i ett år och sex månader istället.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.