Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tufft för Triumf Glass energislukande fabrik i Sävedalen

Triumf Glass i Sävedalen betalar i dag hundratals procent mer för energi än för ett år sedan. Nu driver de ett projekt för att se vilket elpris de kan klara av innan de får negativa marginaler i produktionen.
– Antingen producerar vi så mycket som möjligt, eller ingenting, säger Henrik Svennergren, ekonomiansvarig på Triumf Glass.

Chockhöjda priser på el och bränsle oroar både privatpersoner och företag och särskilt drabbade är de verksamheter som är energiintensiva. Triumf Glass fabrik i Sävedalen tillverkar årligen 17,5 miljoner liter glass – något som kräver en hel del el och biogas.

– Vår produktion är det som är mest elintensivt och gasintensivt. Vi driver för tillfället projekt för att se vilket elpris vi kommer att ha negativa marginaler för i produktion, vi ser över alla möjligheter att spara energi, säger Henrik Svennergren, ekonomiansvarig på Triumf Glass.

Elbristen är ett faktum i södra Sverige och Svenska kraftnät har gått ut och varnat för att de kan bli tvungna att stänga av elen för hushåll i vinter.

Elkostnaderna har därmed skjutit i höjden och energiutgifterna tar allt större plats i budgeten.

– Ser man bara till elpriserna så är den generella prisökningen ungefär 363 procent nu jämfört med förgående år. Att ha med sig i resonemanget är ju även att alla insatsråvaror ökar i pris och vi får energipåslag från många av våra leverantörer som vi inte kan ta ut gentemot våra kunder, säger Henrik Svennergren.

Inte lönsamt att stänga av en maskin

Fabriken ser just nu därför över situationen kontinuerligt för att hitta möjligheter att göra besparingar eller konsumtionsneddragningar.

– Det är inte lönsamt att stänga av en maskin eftersom det är stora volymer som gör att våra fasta kostnader kan spridas ut på volymerna. Antingen producerar vi så mycket som möjligt, eller ingenting.

Fabriken ser därför över elkostnaderna väldigt noga och följer utvecklingen. Skulle de komma till en brytpunkt där kostnaden för produktionen överstiger den inkomst den tar in får de göra nya övervägningar. I värsta fall kan det eventuellt betyda att produktionen stoppas helt vissa dagar.

– Vi har inte kommit till den brytpunkten än men vi måste vara medvetna om vi skulle hamna där. Inget är bestämt än, och det är hittills bara spekulationer, men det kan bli så att vi pausar vissa dagar, säger Matilda Alenius, pressansvarig på Triumf Glass.

I dagsläget kör de produktionen kvällstid och inte på natten, men om priserna skenar under vintern kommer inget förmodligen att vara igång de tider på dygnet som det är som dyrast.

– Det är klart att man inte ska köra mitt på dagen om det blir katastrof närmare vintern. Det är en balansgång, när vi startar upp dem är det lika bra att köra igång, antingen full fart eller ingenting.

Även andra energikällor ökar i pris

Fabriken använder sig även av biogas som energikälla utöver el, men även där har priset stigit mycket och snabbt.

– Det är mycket fokus på elkonsumtion, men vi använder även biogas till vår anläggning. Där har däremot priset ökat med ungefär 427 procent från augusti 2021 till nu.

Om de kommer ta till några ytterligare åtgärder inför vintern för att hålla nere elkonsumtionen kan de inte svara på i dagsläget, men utvärderar allt regelbundet.

– Vi har möten med jämna mellanrum.

Gäller att trimma sin elförbrukning

Även föreningen Företagarna i Partille har ögonen på elpriset. Deras medlemmar som består av många mindre egenföretagare är medvetna om prisökningen och trimmar sin elförbrukning så mycket som det går.

Inför hösten planeras möten där de gemensamt ska diskutera situationen.

– Det finns en del företag som har en del elslukande produktion, men vi har inga indikationer på att det är kris så här långt. Vi hoppas att företagen varit som oss själva och bundit elavtalen på långa perioder, men det vet man inte. För 1,5 år sen blev man idiotförklarad om man sa att man ville ha bundet, säger Thomas Nilsson, vice ordförande Företagarna Partille.

Alltfler har däremot bett om tips och råd på hur man som företagare kan spara el, vilket Thomas Nilsson hoppas att föreningen kan stötta i framöver.

– Det står på agendan, där har vi en hel del företag i Partille som är duktiga på just det. Det gäller att trimma sin elförbrukning på mycket det går.

För han kan inte förneka att de är beredda på att det kan bli värre.

– Det gäller att man är en ansvarstagande företagare, det här är ett hot mot många verksamheter.

LÄS OCKSÅ: Brynt smör sticker ut när Triumfglass lanserar ny glass

LÄS OCKSÅ: Värmen kom till Partille och glassen flödade i Sävedalen

LÄS OCKSÅ: Här är gänget som cyklar till Paris för välgörenhet

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.