Tuffare läge för insamling av pengar och julklappar

Idag fredag är sista dagen som svenska kyrkan och ICA Maxi samlar in julklappspengar till behövande familjer. Förra året fick de in över 60 000 kr, men i år ser det inte ut att bli lika mycket.

ANNONS
LocationPartille|
|

Det är snö på gatorna, luften är kylig och julstämningen är på topp under fredagsförmiddagen. Men inte för alla. I takt med att mat och elpriserna har stigit har de som redan innan hade det kämpigt med ekonomin fått det ännu tuffare.

För att kunna hjälpa de som har det allra svårast samlar därför Svenska kyrkan tillsammans med ICA Maxi Allum in julklappar och julklappspengar till Partilles barn och unga som kommer från fattigare förhållanden. Samarbetet kallar de för ”Jul till fler” och det går till så att privatpersoner får skänka julklappar eller pengar som sedan delas ut till 65 utvalda barn i Partille. De barnen som blir utvalda är de som kommer från fattigast familjer och för att det ska bli rättvist, måste föräldrarna visa sin inkomst.

ANNONS

Det är åttonde året i rad som eventet arrangeras och Sarah Moberg som arbetar som diakon i Svenska kyrkan har varit delaktig i sju av åtta år.

– Människor har det svårt ekonomiskt nu, och då känns det bra att kunna göra något, säger Sarah Moberg.

Ikväll klockan sju avslutas julklappsinsamlandet, men exakt hur mycket pengar de lyckats samla in får de inte veta förrän nästa vecka. Förra året slog de rekord när över 60 000 kr samlades in.

– Jag tror inte det blir lika mycket i år, men man vet aldrig, säger Sarah Moberg.

”Känns som att det går åt fel åt”

Två av de som valt att skänka en julklapp i form av ett Helene och Dan Hansson. Helene Hansson berättar att hon tidigare arbetat inom socialtjänsten med barn och att hon vet hur tufft det vara under julen.

– Det känns jättebra att kunna bidra med något, säger hon.

Hon stannar upp och fortsätter.

– Man hör om så mycket utsatthet på nyheterna. Det känns som att det går åt fel håll. Men då känns det ju bra att man kan göra något i alla fall, säger hon.

Vad var det för julklapp ni hade med er?

– Två stycken Legopaket.

Det är inte bara Helene Hansson som upplever att utsattheten har ökat. Tomas Carlström är marknads- och kommunikationschef på stadsmissionen i Göteborg och han berättar att fler personer än vanligt har vänt sig till Göteborgs stadsmission för ekonomisk hjälp den här julen. Och det oroar honom.

Pinsamt att söka ekonomiskt stöd

Tomas Carlström berättar att stadsmissionen i Göteborg, som ansvarar för hela västra Sverige ser att fler nya personer har börjat söka ekonomisk hjälp den senaste tiden. Det menar han beror på de skenande matpriserna.

– Många som söker hjälp är ensamstående föräldrar med låga inkomster, säger han.

Men han förklarar också att folk inte vänder sig till stadsmissionen för hjälp i första taget.

– Att vända sig till Göteborgs stadsmission för hjälp med att exempelvis kunna betala fritidsaktiviteter åt sina barn är inget man gör lättvindigt. Man vänder sig hit när man har provat allt, förklarar han.

Att man inte vänder sig till olika hjälporganisationer för ekonomiskt stöd i första taget är något som diakonen Sarah Moberg håller med om. Hon berättar att av de 65 barnen som ska få julklappar är det många som inte vet om att deras föräldrar sökt ekonomisk hjälp.

– Många föräldrar tycker att det är pinsamt att behöva söka hjälp, därför håller vi julklappsutdelningen hemlig, säger hon.

LÄS MER:Tio akut omhändertagna barn på ett år – bebis levde med mamma som fick psykoser

LÄS MER:Så tar Kniven hand om de socialt utsatta

LÄS MER:Här tas julklappar emot –går till barnfamiljer i Partille

ANNONS