Trots grönsaksstölder är odlingsintresset enormt

Förra våren skapades Jonsereds kyrkoträdgård. Tanken är att boende i området ska ha möjlighet att odla egna grödor och det har blivit en succé där folk står i kö för att få en plats. Men trädgården är också helt oskyddad, vilket har gjort att zucchini har försvunnit. Flera gånger.

ANNONS
LocationJonsered||

Eftermiddagssolen steker över odlingslotterna intill Jonsereds kyrka. Det omväxlande vädret med regn och sol har gjort att kyrkoträdgården lyser i regnbågens alla färger. Mest grönt såklart eftersom det nästan bara är grönsaker som odlas. Kål, sallad och örter växer, nästan som ogräs, i trädgården. Och mitt i all grönska sitter Ralf Peters ordförande i Jonsereds kyrkodlarförening. Han är präst Svenska kyrkan i Partille och det blev därför smidigt att han också tog på sig uppdraget som ordförande i föreningen.

– Tanken är väl inte att en präst ska vara ordförande egentligen. Det kommer nog ändras så småningom, säger Ralf Peters.

ANNONS

Ralf Peters är ingen erfaren grönsaksodlare.

– Jag aldrig gjort det här förut! Men jag lär mig av alla andra som är här och odlar, säger han och ler.

Antistress

Ralf Peters berättar att intresset för Jonsereds kyrkodlarförening har växt. Fler och fler vill gå med. Och det är inte bara i Jonsered som intresset för att odla blomstrar. Svenska Dagbladet skrev i våras att i dessa krigstider ser man att allt fler människor vill odla grönsaker. Folk vill göra något praktiskt för att lugnat sinnet, och det är något som Ralf Peters håller med om.

– Det är många här som har väldigt stressiga och påfrestande jobb, men när de är här blir de lugnare. Det är nog för att det känns som att man gör något meningsfullt, säger Ralf Peters.

Han berättar att de flesta åker hit direkt efter jobbet och fixar lite med odlingarna. Skulle man inte ha tid är det dock inget problem.

– Vi hjälps åt att vattna mycket. På det viset är det en väldigt fin gemenskap här, säger han.

Ralf Peters berättar att många inte kände varandra sedan innan, men genom att ses en liten stund varje dag, så har de lärt känna varandra.

– Det är ju fantastiskt? Eller hur, säger Ralf Peters.

Zucchinitjuven

En del med kyrkodlarföreningen som Ralf Peters vill betona lite extra är öppenheten. Odlingslotterna ligger helt öppet utanför kyrkan och anledningen är fram för allt att det är vackert och lockar besökare. Ralf Peters berättar att människor åker långväga för att få se trädgården. Men nackdelen är också att odlingslotterna är helt oskyddade. Ralf Peters berättar att de haft lite problem med djur som äter upp grönsakerna.

– Det finns rådjur här, så det är väldigt viktigt att man skördar grönsakerna innan de hinner ta dem, säger han.

Men det är inte bara rådjur som gillar grönsaker. I sommar har flera personer blivit av med sina zucchinis.

– Vi såg så mycket framemot att kunna skörda idag. Tråkigt nog märkte vi att någon annan hann plocka flera stora zucchiniplantor från våran låda, skriver en person på sociala medier.

Ralf Peters är väldigt ledsen över det.

– Det är ju självklart en stor besvikelse. När man odlar något vill man ju kunna skörda det, säger han.

Efter stölderna har man diskuterat om man ska hägna in odlingarna på något sätt, men det tycker inte Ralf Peters är någon bra idé.

– Vi vill inte ha det stängt, då förlorar man en del av charmen, säger han.

LÄS MER:Seniorernas oas blev samlingsplats för alla

LÄS MER:Guide: Här är utflykterna du kan göra i Partille i sommar

ANNONS