Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Trots covidpass och smittspridning – dagbio lockar storpublik

Kulturum i Partille arrangerade på tisdagen sin andra dagbio efter en lång coronapaus. Trots kravet på vaccinpass och en ökad smittspridning i Västra Götaland kom 87 seniorer till biosalongen i Partille.

I kulturummet vid stora scenens entré står tre värdar som välkomnar dagens besökare och tar emot deras biobiljetter. Inför detta besök slipper seniorerna visa upp sina vaccinpass då publikmängden är färre än hundra personer. Maria Dahl, evenemangsansvarig och arrangör för dagbion, uttrycker sin glädje över att äntligen få tillbaka sin publik, trots oron för smittspridningen.

– Jag tror det kan ta lite tid för en del av våra besökare att hitta tillbaka till evenemang i stor salong, men vi är glada över att kunna fortsätta visa film för de som önskar och känner sig bekväma med det, säger hon.

LÄS MER: Svårt med covidpass för äldre: ”En bortglömd grupp”

Volontärerna för dagbion Erik Nilsson, Elisabeth Mårdbrink och Eva Kristiansson står glatt utanför stora scenen och inväntar de sista deltagarna. De berättar att dagen rullat på fint då besökare inte behövt visa upp sina vaccinpass.

– Det tar längre tid att skanna vaccinpass, folk tycker det är segt, men vi gör det vi kan för att underlätta, säger värd Erik Nilsson.

Pandemins påverkan

Dagbion i Kulturum har varit verksam i över tio år. När pandemin inträffade sänktes publikmängden drastiskt. Först infördes ett maxantal på femtio deltagare i evenemang. När åtta personers regeln infördes stängdes dagbion ned helt. Det är först nu i november som filmer börjar spelas upp på bioduken igen. Maria Dahl berättar att det är cirka hundra till tvåhundra personer som deltar i de olika evenemangen. Men de nya coronarestriktionerna har satt käppar i hjulet för Kulturums verksamhet.

LÄS MER: Lugnt i arenan - 1 700 covidpass kollade

Sedan den 1 december är det nödvändigt att visa covidpass, ett bevis på att du är fullvaccinerad, när du ska besöka evenemang med fler än hundra i publiken. Detta är något som många seniorer inte lyckats fixa digitalt. I stället måste de skriva ut och skicka in en undertecknad blankett till e-hälsomyndigheten och invänta ett brev med sitt covidpass i fysiskt form. Kötiden är uppemot en månad istället för de 30 sekunder som det tar för att få fram ett digitalt pass.

– En del seniorer och anhöriga till seniorer har ringt och uttryckt sin frustration och besvikelse över situationen med vaccinpass. Många tycker det har varit meckigt, berättar Maria Dahl.

LÄS MER: Dags för covidpass vid evenemang på arenan: ”Vi är redo”

Maria Dahl väljer ut filmerna på bioduken tillsammans med ett fåtal volontärer. De får välja ut exklusiva filmer som ännu inte släppts via Folkets hus och parker. I november invigdes dagbion med filmen The Father. Idag spelas filmen Drottning Margareta.

– Vi vill visa så aktuella filmer som möjligt och biogruppen ses därför innan varje ny evenemangskalender går i tryck och annons, vilket blir två gånger per termin.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.