Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Triumfglassarna vi minns – och helt glömt bort

Storstrut, Ananassplit och Sitting Bull känner alla till – men vem minns Gitarren, Marsian och Ali Baba?
Partille Tidning har grävt längst in i frysen efter mer eller mindre kortlivade glassar i Triumfglass sortiment genom åren.

LÄS MER: Så hamnade Måns bakom trummorna hos Galenskaparna & After Shave

I februari varje år sedan urminnes tider släpper Triumfglass i Sävedalen loss det de kallar ”Glasskartan” – ni vet den där affischen som sedan under hela säsongen sitter utanför varje kiosk och läskar dig.

– 2022 års glasskarta blev klar för några veckor sedan och när vi släpper den i februari så är det startskottet för säsongen för oss. Och glasskartorna har ett nostalgiskt värde för många, det har vi märkt, säger Felix Müntzing som är marknadschef på Triumfglass.

LÄS MER: Snart kan du spreja graffiti – vid Kniven

Felix minns Kompis och KitKat

Glasskartan utgår såklart i stort från föregående års glasskarta men varje år dyker det upp minst nyhet som ingen riktigt vet om huruvida den kommer välta glasskiosken eller inte. Vissa har hängt med för evigt, Storstrut, Ananassplit och Sitting Bull är klassiker som Triumfglass förmodligen aldrig skulle våga göra sig av med. Andra får bara en säsong på sig att försöka glänsa och när de sedan inte finns med på efterföljande års glasskarta vet man att de inte gjort så mycket väsen av sig.

– Vi följer rådande trender och jobbar ständigt med att förnya vårt sortiment. Jag kan inte gå in i detalj på vad som är nytt 2022 men det handlar om nya spännande smaker, säger Felix Müntzing.

Han minns själv glassarna Kompis och KitKat som svunna favoriter och då och då händer det att Triumfglass väcker liv i en gammal favorit som varit frånvarande ett tag.

– Hux Flux är en sådan, den kom tillbaka 2019.

LÄS MER: Seniorbion tillbaka – utan restriktioner

Vilka glassar minns du?

Och samtidigt som jobbet med framtida klassiker (och floppar) pågår intensivt i glassfabriken i Sävedalen har vi dykt ner i alla glasskartor från starten 1973 för att hitta de glassar varken vi eller ni minns. Eller gör ni det? Mejla era minnen till [email protected]

Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Dubbel Läsk 1974-1983

Formen känns igen, den är klassisk. Och Cola-smaken hänger i vissa läger med fortfarande. Men namnet? Dubbel Läsk? Blåbärsläsk? Och den blå färgen? Känns den som något som skulle släppts fram så här 47 år senare? Inte 100 på det.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Blåvitt 1978

Vi rödblå, grönsvarta eller gulsvarta är inte det minsta förvånade över att denna vanilj- och blåbärspinne inte fick mer än ett år i sortimentet. Vi har dessutom svårt att tro på en comeback inom en överskådlig framtid.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Bubbel Topp 1980

Exakt hur hårt tror ni tuggummit i botten är efter att ha legat i frysen och toppats med vaniljglass med jordgubbsrippel? Tandläkaren var inte supernöjd och Bubbel Topp fick bara ett år på glasskartan.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Kaffe och cognac 1983-1984

1983 hände något med glasskartan. Den blev helt plötsligt lite ungdomligt cool med fräsigare färger och typsnitt. Då passade Triumfglass på att lansera sin kanske vuxnaste glasspinne någonsin: Kaffe och cognac. Den kom igen året efter med krokant på chokladskalet och utan ch i och, men vad hjälpte det?

Ali Baba 1988-1991

Den hade sannolikt inte döpts till just Ali Baba om den släppts idag men under fyra år var struten kungen på glasskartan. Störst och mest av allt. Sen kom ännu större glassar och Ali Baba föll i glömska.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Gitarren 1989

Triumfglass wanna rock med vanilj, jordgubb och chokladfyllning. Gitarren riffade bara en sommar.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Suris 1998-2000

Den var giftgrön, hade knottror och innehöll en ännu giftgrönare sur sås. Suris delade glassköparna i två läger och är fortfarande en önskad kultglass hos ... inte särskilt många.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Marsian 2000

Felstavad om den är på engelska men vi är schyssta nog att säga att dess namn är svenskt. Marsian kan behöva lite kärlek med tanke på sitt något tvivelaktiga yttre och överraskande klena inre. Vaniljglass kort och gott. Ett år på jorden, sen var det ut i rymden igen.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Crazy Jungle 2004-2005

Crazy så det räcker när Triumfglass och nya ägaren Diplom Is satsar på hela kostcirkeln för barn i en och samma glass. Jordgubbsglass, chokladägg och leksak. Allt i ett.
Bild: Triumfglass
Bild: Triumfglass

Hulken 2008

Isglass med smak av cola och vattenmelon. Jag upprepar: cola och vattenmelon. Schizofrent, precis som Hulken själv.

Jungly 2014

”Har aldrig setts på den svenska marknaden” berättade Triumfglass i en pressrelease om sin Jungly, en bananglass du skulle ”skala”. Den syntes inte särskilt länge heller får vi nog konstatera.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.