Släktforskaren Gunnel Hörlyk från Partille.
Släktforskaren Gunnel Hörlyk från Partille. Bild: Privat

Trendiga namn i all ära – släktnamnen dominerar

Många döper gärna sina barn till ett unikt tilltalsnamn som är nytt och ovanligt. Men en ny undersökning visar att över 80 procent av alla nyfödda barn i Sverige även ärver ett namn som en äldre släkting redan haft.
– Det går några generationer och sedan får namnet nytt liv, säger lokala släktforskaren Gunnel Hörlyk.

ANNONS
|

Namn går i trender precis som mat, mode och livsstilar. Genom historien har olika ”modenamn” vuxit fram successivt och redan på vikingatiden etablerades normer och regler kring hur ett namn skulle vara. Traditionen under forntiden var att namnet skulle kopplas till föräldrarna genom att exempelvis börja på samma bokstav.

I samband med allhelgonahelgen, där vi minns och hedrar vår döda, har släktforskningsföretaget Ancestry undersökt mönster i Skandinaviska namnval. En av slutsatserna är att så många som 80 procent av alla nyfödda fortfarande får släktnamn som komplement till tilltalsnamnet. Att hedra familjen på detta sätt går tillbaka ända till vikingatiden.

ANNONS

LÄS MER:Fler besökare till kyrkan under Allhelgona än vid julen i Partille

– Man brukar säga att namn blir populära igen var tredje generation, vilket betyder att de barn som föds idag kommer att få ett namn från sina föräldrars mor- och farföräldrar, säger Ursula Krause, släktforskare hos Ancestry.

Trendigt med fornnordiska namn

De gamla namnen lever på så sätt vidare. I dag är det trendigt att ge sitt barn ett gammalt fornnordiskt namn som exempelvis Ture, Saga, Arvid, Loke eller Freja. Många av dessa namn härstammar från nordisk mytologi om asagudarna där bland andra Loke och Freja är centrala figurer.

Släktforskaren Gunnel Hörlyk, som bor i Partille, har hittat mönster inom sitt eget släktträd där hon bland annat ser hur olika namntrender har en tendens att återkomma efter några generationer. Hon berättar att hennes eget namn kändes omodernt och tråkigt när hon var ung men att hon sedan har ändrat sin uppfattning när hon började släktforska. Det visade sig att namnet Gunnel var återkommande i flera generationer.

– När jag växte upp hette de flesta Birgitta eller Ann-Kristin vilket jag också ville heta. Men namnet Gunnel blev betydelsefullt när jag insåg hur många släktingar som burit samma namn.

Namn påverkas även av den platsen man kommer ifrån. Innan industrialiseringen och urbaniseringen kunde man se tydliga mönster på namn som förekommer mer på vissa orter.

LÄS MER:Gastkramande skräck – när spökena återvände till Jonsered

– Namn hänger ihop med orten eftersom folk inte rörde på sig lika mycket förr.

Gunnel Hörlyk fick upp intresset för släktforskning i 20-årsåldern men hon valde att inte gå in djupare på sitt eget släktträd förrän efter hon gick i pension.

– Släktforskning kräver mycket tid åt att dokumentera och utforska vilket jag inte kände att jag hann med när jag jobbade.

Gunnel använder sig av företaget Ancestry som använder DNA-släktforskning och släktforskning på internet.

– Genom att använda DNA har jag hittat gamla emigrerade släktingar från Amerika som jag sedan kontaktat och träffat.

Årliga topplistor för barnnamn

Varje år släpper statistiska centralbyrån (SCB) sin topplista över de vanligaste namnen som nyfödda fått under föregående år. De tio högsta i topplistan ändras inte förrän efter många år eftersom skiften i namntrender tar lång tid. Det är namnen längre ner på topplistan som förändras snabbare och där kan man spana in nya namntrender.

Under 2019 var Alice, Olivia och Astrid de populäraste tjejnamnen medan Liam, Lukas och William var de populäraste killnamnen. Idag finns det oändligt med inspirationskällor jämfört med för några år sedan. Digitaliseringen är den främsta faktorn till varför fler ovanliga barnnamn förekommer eftersom fler kan hämta inspiration från filmer, spel, böcker och tv-serier.

Alla namn är inte godkända

Det finns vissa namn som inte godkänns av Skatteverket. Exempelvis godkänns inte namnet Lucifer eftersom det förknippas med djävulen inom kristendomen och därmed anses väcka anstöt. Trots detta uppgav SCB 2018 att 21 personer i Sverige har Lucifer som tilltalsnamn.

Andra namn som Skatteverket har förbjudit på senare år är exempelvis Rebel, Money Penny, Trollet, Papich, Pung, Prinsessan, Pappa, med flera. Alla dessa namn anses antingen väcka obehag för bäraren eller vara olämpliga som förnamn.

Vanligaste tilltalsnamnen för födda i Partille 2020

Tjejer:

1. Alicia

2. Ebba

3. Lo

Killar:

1. Alexander

2. Lukas, Noah, Oliver

3. Liam, Ludvig

Källa: SCB

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS