Toppolitikerna om branden i Furulund: ”Det är förfärligt”

Nattens brand i Furulundsskolan väckte starka känslor hos både föräldrar och elever, som fick stanna hemma under onsdagen. Nu utreder polisen händelsen som grov skadegörelse och kommunens politiker ser allvarligt på det inträffade.
– Det är alltid oroande när något brinner, inte minst en skola, säger Marith Hesse (M) kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Branden i Furulundsskolan har lämnat få oberörda. När larmet kom in till räddningstjänsten vid klockan 02.17 kallades upp till tolv brandbilar till platsen för att arbeta med släckningsarbetet som inte kunde avslutas förrän tidigt på morgonen.

Röklukten var under onsdagen påtaglig i närområdet och barn som anlände till skolan fick vända i dörren. Nu hålls skolan stängd både onsdag och torsdag tills nya undervisningslokaler kan hittas.

När kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) nåddes av nyheten tänkte hon främst på eleverna som drabbats.

– Det är förfärligt och ledsamt, framförallt för barnen som inte kan få sin undervisning. Det är alltid oroande när något brinner, inte minst en skola, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Många barn och föräldrar besökte brandskadad skola

Tar från våra gemensamma resurser

Under onsdagen har polisen genomfört en teknisk undersökning och inlett en utredning gällande grov skadegörelse. Samtidigt är det inte första gången skolan utsätts för något liknande. Under sommaren och in på hösten kämpade skolan med både problem med klotter och krossade glasrutor.

Men att branden skulle vara en slags eskalering av den skadegörelse som skett tidigare anser Marith Hesse (M) är för tidigt att säga.

– Det är svårt att veta vad som är vad. Tyvärr är sönderkrossade glas och klotter något vi ser på flera skolor i kommunen och som också ofta är förknippat med att det är sommarlov. Vi vet inte i dag hur eller om det hänger ihop med branden men oavsett är det såklart fruktansvärt båda delar, säger hon.

LÄS MER:Brand på Furulundsskolan

För att komma till rätta med problemen menar hon att det är viktigt att skolan men framför allt föräldrarna pratar med sina barn om att det i slutändan tar från våra gemensamma resurser.

– Man måste förklara hur helheten hänger ihop, det är mamma, pappa, mormor, morfar och hela samhället som får betala för det här. Sen vet vi inte vem som krossat glaset, om det är våra ungdomar eller nån utifrån, men oavsett så är det såklart ledsamt och onödigt, säger hon.

LÄS MER:Rosa i årskurs två fick inte gå till skolan idag

”Skolan ska vara en trygg plats”

Marith Hesse (M) menar att kommunen redan gjort flera insatser för att komma tillrätta med den här typen av problematik. Dels genom att de i somras satsade extra på att ha aktiviteter för barn och unga och dels genom att se till att satsa på det lokala föreningslivet.

Men hon medger också att det nu naturligtvis krävs att insatserna ses över och att man tittar på om mer behöver göras.

– Just nu är det de första praktiska sakerna som behöver tas om hand, som hur vi ska lösa situationen för att barnen ska komma till skolan. Det andra är att vi i kommunledningsgruppen får titta på vad vi kan göra mer för att man ska känna trygghet i området. Skolan ska vara en trygg plats att gå till, säger hon.

LÄS MER:Elever får stanna hemma efter brand på skolan

Tar det på allvar

Även Thorbjörn Carlsson (S) kommunstyrelsens vice ordförande och oppositionsråd håller med om att nattens händelse är fruktansvärd.

– Jag känner givetvis att det är tragiskt, det har varit oroligt runt Furulundsskolan och man får ta det på allvar, säger han.

För att motverka att problemen eskalerar anser han att det kan krävas att de sociala insatserna ökar.

– Man måste fånga upp den här grupperingen och se vad man kan göra förebyggande istället. Nu vet vi inte vilka det är som har gjort det, men man borde sätta in åtgärder så de kan ha andra fritidssysselsättningar än att hålla på med sån här skit, säger Thorbjörn Carlsson (S).

LÄS MER:Krav på kamerabevakning efter klotter och förstörelse

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS