En tonåring döms till ungdomsvård efter att ha lurat flera köpare på tusentals kronor genom en fejkad annons på Facebook.
En tonåring döms till ungdomsvård efter att ha lurat flera köpare på tusentals kronor genom en fejkad annons på Facebook. Bild: Polisen

Tonåring lurade till sig tusentals kronor – med fejkad kepsannons

Efter att en tonåring från Partille annonserat ut en märkeskeps på Facebook tidigare i somras blev två köpare som förskottsbetalat snabbt besvikna. När ingen keps dök upp på posten försvann profilen och säljaren gick inte längre att nå.
– Då förstod jag att han hade lurat mig. Fotot försvann, allt försvann och han blockerade mig från allt, säger en av köparna senare i polisförhör.

ANNONS

Det var tidigare i somras som tonåringen la ut en märkeskeps till försäljning på Facebooks Marketplace. Enligt profilen utgav han sig för att vara en medelålders man som ville sälja sin sons märkeskeps.

– Jag såg en märkeskeps som låg ute, vi inledde en konversation som skedde genom Messenger. I stora ordalag kom vi överens om affären och jag skulle köpa den för 1 349 kronor. Sedan så skulle han skicka den till mig men den kom aldrig fram. När jag frågade om mer uppgifter och sändnings-id så försvann kontot eller så blockade han mig, säger en av köparna senare i förhör.

LÄS MER:Edwin vaknade av explosionen – slog larm om bilbranden

”Han hade ursäkter”

Annonsen hann ligga ute under flera veckor och två köpare hann visa intresse, även skicka betalning via Swish – utan att få någon keps skickad till sig.

– Han hade ursäkter att han skulle till Ica eller något och att det tog tid. Sedan kom den aldrig fram och han har nog blockat mig, säger den andra köparen i förhör.

Nu döms tonåringen för penningtvättsbrott vid två tillfällen. I förhör nekar han till brott och påstår att han inte känner till profilen på mannen som la ut annonsen. Varför han senare ber köparna att swisha betalning på 1 345 samt 1 300 kronor till ”hans sons konto” vilket är hans eget, kan han inte heller svara på.

LÄS MER:Man jagade ungdomar med medeltida stridsvapen – döms

Ungdomsvård och skadestånd

Båda köparna valde att lita på mannen de trodde de köpte kepsen av på Facebook, men nu har förtroendet fått sig en törn.

– I fortsättningen kommer jag googla på namn då jag tror folk är goda egentligen, nu hade jag lite otur, säger en av köparna i förhör.

Tonåringen döms nu till ungdomsvård och ska betala skadestånd till säljarna motsvarande vad de swishat för kepsen i annonsen.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS