Tioårsjubileum för skateparken i Björndammen

Skateparken i Björndammen lockar dagligen barn och unga från hela Partille med omnejd. I år firar anläggningen tio år.
– Vi är här varje dag, säger Gustav Risselborn och Elis Runklint, elva år.

ANNONS

Som vanligt är det full aktivitet i skateparken i Björndammen. Barn och ungdomar i olika åldrar har kommit hit för att hänga eller öva på skateboard, kickbike eller BMX.

– Det är så kul att vara här, vi går hit varje dag, säger Gustav Risselborn. Han bor i Björndammen och idag har han med sig sin kompis Elis Runklint från Paradiset.

– Jag har bara åkt skateboard i tre dagar, men det är så roligt för att man kan lära sig saker hela tiden, säger Elis.

Gäller att våga

Enligt elvaåringarna är det svåraste med att skejta att våga, vilket är lätt att förstå när man tittar ner i den 2,3 meter djupa betongskålen med branta kanter som den djärve kan kasta sig nerför. För de invigda kallas denna för ”bowl”, men här finns även mindre curbs, rails och bulor.

ANNONS

Redan på 80-talet var intresset för skateboard stort i Björndammen och genom åren har det både funnits en skateboardklubb och arrangerats tävlingar på hög nivå här. Bland annat tävlade den amerikanske skateboardstjärnan Tony Hawk i ett mästerskap som arrangerades i Björndammen på 90-talet.

Den nuvarande skateparken invigdes 2012 och firar således 10-årsjubileum i år. Den ritades av Supercoast och för finansieringen stod Partillebo AB och Partille kommun.

Gamla brädor är bäst

Gustav och Elis visar gärna upp sina skateboards som båda har många år på nacken.

– Jag har min brorsas gamla skateboard. Den är 17 år gammal, men det är just de gamla som är bäst. Dessutom går alla delar att byta om någonting skulle gå sönder, säger Gustav och berättar att de istället skulle ha hängt nere i Partille centrum om den här skateparken inte hade funnits.

– Det är nice att hänga här, men om parken inte hade funnits hade vi nog övat längst upp i Coops parkeringshus i Partille centrum istället. Där är marken slät och det är inte så mycket bilar.

LÄS MER:Kö till konståkningen i Partille: ”Det ska fladdra om öronen”

LÄS MER:60 år med Porthälla scoutkår

ANNONS