Tingstadstunneln måste lagas ännu mer – så påverkas trafiken

Tingstadstunneln har visat sig vara i ett sämre skick än Trafikverket hade räknat med. Det är 70 balkar som har omfattande skador.
– Vi har tagit in mer folk och fler resurser, säger Stefan Frisk på Trafikverket.

ANNONS

Runt två månader har gått sedan man påbörjade renoveringen av Tingstadstunneln.

– Vi hade en bra start och ett bra tempo, säger Stefan Frisk på Trafikverket, som är huvudprojektledare för ombyggnationen.

Stefan Frisk är huvudprojektledare för ombyggnationen av Tingstadstunneln. Arkivbild.
Stefan Frisk är huvudprojektledare för ombyggnationen av Tingstadstunneln. Arkivbild. Bild: Mia Höglund

Men sedan dess har man stött på problem. Det har visat sig att pelarna vid infarterna till Tingstadstunneln är skadade. Totalt är det 70 stycken, 35 på vardera sida.

– Det var fler skador än vad vi hade räknat med. Vi har hittat svagheter i konstruktionen. Som det ser ut nu kommer det inte att påverka vår deadline men vi har tagit in mer folk och fler resurser, säger Stefan Frisk.

ANNONS

Deadline är hösten 2023.

Tingstadstunneln: Datum att hålla koll på

• Den 22 april klockan 22.00 stängdes Tingstadstunneln helt i båda riktningar.

• Den 25 april klockan 05.00 öppnade Tingstadstunneln igen – men bara ett tunnelrör, med ett körfält öppet i vardera riktning.

• I oktober 2023 öppnar Tingstadstunneln igen.

Källa: Trafiken.nu

Vill tacka trafikanterna igen

På de två månaderna har däremot trafiken flutit på bra, enligt Trafikverket. Trafikanterna har valt andra restider och åkt tidigare eller senare än de brukar göra.

– Vi gick ut tidigt i media och flaggade för stora störningar. Vi måste tacka våra trafikanter för att de har lyssnat på oss, säger Stefan Frisk.

Trafikanterna har hittat en smitväg

Han har också noterat att många har valt att ta en annan väg än vad de först rekommenderade. Från Partille till centrala Göteborg rekommenderades att åka via Ånäsmotet, Partihallsförbindelsen och därefter E45.

– Från Göteborg till Partille har vi noterat att ett antal bilister i stället kör av vid Gullbergsmotet, kör norr ut via E20 och sedan hem till Partille. Det är klart att man kan göra så, men vi tror inte att det är en bättre väg.

LÄS MER:Nu drar trafikkaoset i gång – vägarna du kan ta till Göteborg

LÄS MER:Trafikverket pustar ut: ”Tack alla bilister!”

LÄS MER:Här är Partilles svåraste korsning – så ska du agera

ANNONS