Tillbaka från savannen – med målande naturfoton

John Hagby prövade en ny nisch samtidigt som han uppfyllde en gammal dröm när han åkte på en fotoresa till Kenya i höstas. Nu ställer han ut sina fotografier från savannen i Jonsereds fabriker.

ANNONS
|

Lerumsbon John Hagby har främst gjort sig känd som en skicklig porträttfotograf. På meritlistan finns bland annat flera SM-medaljer i porträtt-SM och en plats i fotolandslaget. Men när han för ett par månader sedan åkte till nationalparkerna Masai Mara och Amboseli i Kenya gav han sig in på ett för honom oprövat område – naturfotografi.

– Det här är en pojkdröm jag haft sedan jag började fotografera när jag var 15,16 år. Ganska snabbt blev studiofotografering min grej men jag älskar djur, förklarar John Hagby.

Han beskriver mäktiga och ibland något läskiga upplevelser från savannen.

– I Masai Mara bodde vi nära en flod. Hyenorna var och luktade nästan vid tältduken och när man vaknade på nätterna av att flodhästarna frustade kändes det som att de stod inne i tältet.

ANNONS

LÄS MER:De värnar om vår historia – så firades ”Arkivens dag” i Jonsered

Utställning i Jonsereds fabriker

Ett 50-tal av bilderna från resan ställs nu ut i en lokal i Jonsereds fabriker. John fick många besökare helgen som gick och nu hoppas han på ännu fler gäster under den andra och sista utställningshelgen som sammanfaller med en julmarknad.

Bland verken finns bland annat lejonet som nyss fångat en babianunge, gnuflocken i ett landskap "målat i pastellfärger" och bekantskapen med kändiselefanten Craig.

– Han har längst betar av alla elefanter i hela världen och det är lite kul för vi är lika gamla, -72:or båda två.

Johns erfarenheter från 35 års fotograferande var till god hjälp, men det var mycket som skilde sig från hans vardag som porträtt- och reklamfotograf.

LÄS MER:Då kan byggandet av Jonseredsvägen påbörjas

– Normalt sett skapar jag förutsättningarna, jag skapar ljus, bakgrund, och har kontroll på alla ingredienser i bilden. Här fick man göra det bästa av de förutsättningar som gavs.

Försökte få vilddjuren att posera

Dock visade det sig vara så att ränderna inte så enkelt går ur zebran. Johns resekamrat, den mer rutinerade naturfotografen Tom Svensson, hade väldigt roligt åt porträttfotografen som ständigt satt och viskade åt djuren för att få dem i rätt positioner.

– Att guida modeller sitter så mycket i ryggmärgen hos mig. Sen varken hörde de eller brydde sig om vad jag sa, konstaterar John.

Framöver är det troligt att han gör fler inspel som naturfotograf.

– Resan stod på min bucketlist och visst, nu har jag bockat av den, men jag kommer nog att sätta upp det på listan igen.

LÄS MER:Därför hamnade Jeriko i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS