”Det viktigaste  är att alla människor ska ha samma förutsättningar och möjligheter till likvärdig utbildning och vård”, säger Thorbjörn Carlsson (S).
”Det viktigaste är att alla människor ska ha samma förutsättningar och möjligheter till likvärdig utbildning och vård”, säger Thorbjörn Carlsson (S). Bild: Kajsa Centre

Thorbjörn Carlsson (S) tycker inte plånboken ska spela någon roll

Oppositionsrådet Thorbjörn Carlsson är Socialdemokraternas förstanamn i kommunvalet. Som politiker brinner han för allas lika värde och att plånboken inte ska spela någon roll – varken inom skolan eller vården.

ANNONS
|

Inför valet i höst erbjuder Partille Tidning samtliga lokala partiers förstanamn att berätta om sin ”Hjärtefråga” – alltså vad just deras hjärta klappar lite extra starkt för inom politiken.

När Thorbjörn Carlsson (S) ombeds skriva ner sin hjärtefråga på det vita plakat Partille Tidnings reporter medfört utbrister han först: ”Herregud, jag har så många”, innan han efter en kort funderare låter pennan formulera orden: ”Allas lika värde. Vår gemensamma välfärd är till för alla”.

Hur mycket pengar man har det ska inte påverka hur man blir bemött, menar han.

– Det viktigaste är att alla människor ska ha samma förutsättningar och möjligheter till likvärdig utbildning och vård. Storleken på plånboken ska inte avgöra hur man behandlas och man ska inte göra skillnad på folk och folk.

ANNONS

Hur ska man uppnå det i Partille?

– Både när det gäller skolan och vården och då pratar jag också om vårdinstanser som äldreomsorg och LSS, är att vi ser till att finansierar den på ett ordentligt sätt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt.

För att skapa bättre förutsättningar vill han omfördela de resurser som kommunen redan har i systemet och göra lite annorlunda prioriteringar än i dag.

– Vi i Partille måste fördela våra gemensamma välståndsresurser och göra rätt prioriteringar. Den enskildes plånbok ska aldrig vara en faktor i vilka förutsättningar man har.

Ökad skatt är inte lösningen

Han anser dock inte att man behöver öka skatten för att öka jämlikheten i Partille.

– Mer resurser behöver inte innebära ökad skatt, utan det handlar om att prioritera inom den ram vi har och hitta ett annat fördelningssätt. Det är extra viktigt när det som nu är inflation och priserna ökar för medborgarna.

Dessutom vill han dra en lans för att sysselsätta invånarna i alla åldrar och vill därför satsa mer pengar på kultur än det nuvarande styret. Det handlar om att alla ska kunna hitta något att göra något meningsfullt på sin fritid, menar Thorbjörn Carlsson.

– Jag tror också mycket på att satsa på kultur för att skapa en meningsfull fritid och det gäller för alla åldrar, från ungdom till pensionär.

LÄS MER:Sommarskolan behövs menar elever som snart får sitt lov

LÄS MER:Så tycker SPF Svalan om den höjda pensionen

LÄS MER:Rektorn slår larm – stor variation i elevers baskunskaper

ANNONS