Thomas såg skabbsmittad räv i trädgården – jägare kallades in

Thomas Folland förtrollades av räven som satt i hans blomsterrabatt i Furuskog, men när han tog sig en närmare titt visade det sig att den var svårt angripen av skabb. Efter att han kontaktat kommunen kom jägarna Hans Hellberg och Lennart Martinsson till platsen för att avsluta rävens lidande.
– Räven hade lidit svårt, det är jävligt taskigt att se, säger Hans Hellberg.

ANNONS
|

Det var under tisdagen som Thomas Folland såg en för honom obekant syn på sin tomt i Furuskog i Partille.

– Jag såg den sitta här ute utanför min terrass i blomsterrabatten. Den satt och åt något. Jag tänkte: ”Intressant, en räv har jag aldrig sett innan”. Efter en stund såg jag dock att den såg konstig ut och att den helt saknade päls på vissa ställen, säger han.

Thomas tyckte synd om räven, som inte såg ut att må så bra och kontaktade kommunen för råd.

Man gjorde bedömningen att räven drabbats av skabb och ringde därför Hans Hellberg, som är jaktledare för Kåhög-Tultereds jaktlag och som hjälper kommunen med viltvård.

ANNONS

– Vi var faktiskt ute på rävjakt i en annan del av kommunen när de ringde och förklarade att de hade sett en räv med skabb i det här området. Vi var där 45 minuter senare, ungefär.

Hunden Molly spårade räven

Hans Hellberg hade med sig sin jaktkamrat Lennart Hellström och hans hund, schillerstövaren Molly. Schillerstövare är en svensk hundras som är specialiserad på att jaga hare och räv.

Tillsammans med Molly började de två jägarna spåra räven, som man också kunde konstatera hade tagit död på en höna och en tupp i området.

– Molly har mycket spring i benen och fick lägga ner några kilometer på att sätta efter den. När vi närmade oss grytet ställde jag mig på en plats där jag räknade med att den skulle dyka upp.

När räven sedan försökte flytta sig från ett gömställe till ett annat klämde Hans Hellberg av ett skott med sin hagelbössa tog kål på räven.

Thomas Folland såg inte skottillfället, men snackade med jägarna när de återvänt till hans tomt med räven.

– De berättade att räven fick sin svanefärd någonstans i närheten av sitt gryt, som låg en bit bort.

Skabb hos rävar

Från att ha varit ett relativt sparsamt förekommande inslag i den svenska faunan under de höga skinnprisernas tid på 20- och 30-talet tillväxte populationen fram till och med första hälften av 70-talet. Då kom skabben.

Detta hudlevande kvalster fick förödande konsekvenser och rävarna decimerades till hälften eller mindre av sitt tidigare antal. Störst effekt fick sjukdomen på de tätaste stammarna i Sydsverige. Idag har rävpopulationen återhämtat sig, även om skabben finns kvar.

Källa: Svenska Jägareförbundet.

Att skjuta rävar med skabb räknas som viltvård, då den plågsamma hudåkomman kan spridas till människors husdjur. Men även en skabbsmittad räv är svårjagad, berättar Hans Hellberg.

– De är listiga och luriga att jaga. De har väldigt hög självbevarelsedrift och väldigt skarpa sinnen, förklarar han.

Skabbsmittade rävar inte lika vanliga som förr

Då de kvalster som sprider löss kan smitta även när värddjuret är dött brände Hans Hellberg rävens kropp efter att han skjutit den. Skabb går att bota på människor och även fast det kan verka extremt att döda ett sjukt djur, så är skabb för våra fyrbenta vänner i princip en lång och plågsam dödsdom.

– Räven hade lidit svårt, det är jävligt taskigt att se, förklarar Hans Hellberg.

Hur vanligt är det att ni får hjälpa kommunen att ta hand om skabbsmittade rävar?

– Det händer lite då och då. Vad jag har kunnat se genom åren drabbar skabb de rävar som av någon anledning har svagt immunförsvar och inte alla djur. Hade de fått fäste på vilken räv som helst hade nämligen alla haft skabb, men så ser det ju inte ut. På 70-talet var det värre, då var skabben bland rävstammen väldigt utbredd, men de individer som föddes efter det har högre resistans mot sjukdomen.

LÄS MER:Jägarna om vildsvinen: ”Svårt jobb att hålla stammen i schack”

LÄS MER:Partille golfklubb kämpar mot vildsvinen – stängsel enda framtida lösningen

LÄS MER:Så drillas bästa polishundarna i Jonsered: ”Hundvärldens tiokampare”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS