Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Sara Höglund, Sanna Tedeborg
Bild: Sara Höglund, Sanna Tedeborg

Teststation öppnar vid arenan – men inte för alla

I mitten av januari gick kommunen upp i stabsläge på grund av den omfattande smittspridningen och den påverkan den får på verksamheterna.
I dag öppnades därför även en extra teststation vid arenan – endast avsedd för vård- och omsorgspersonal.

Partille kommuns verksamheter började känna av effekterna av den ökade smittspridningen av covid-19 redan kring jul. I takt med att allt fler medarbetare blev sjuka och satta i karantän ökade också bristen på personal.

För att mer effektivt kunna samordna kring situationen beslutades det därför att kommunen skulle gå upp i stabsläge med start den 14 januari.

LÄS MER: Vabbandet på rekordhöga nivåer – det här gäller

Under årets första vecka registrerades 753 nya fall och under den andra låg det fortfarande på höga nivåer med 703 nya smittade.

För kommunen har det inneburit stora utmaningar där skolan och vård- och omsorgsverksamheter varit särskilt påverkade.

– Hos oss har vi nog haft den mest ansträngda situationen då vi har haft lika mycket att göra som innan eller mer. Andra avdelningar kan kompensera med öppettider eller jobba hemifrån och på skolan har man även frånvaro av elever i viss mån, säger Erika Hägg, chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

LÄS MER: Smittan fortsätter i Partille – fortsatt många nya covidfall

Brist på PCR-tester påverkar

Redan nu har verksamheter som äldreomsorg, hemtjänst, hemsjukvård och personliga assistenter möjlighet att ta ett snabbtest hemma innan varje arbetspass, vilket underlättat.

Men efter att den allmänna testningen haft ett högt tryck med långa svarstider kom kommunen för en tid sedan överens med regionen om att åter öppna upp den teststation som tidigare varit i gång vid arenan för att backa upp vårdcentralerna.

– Vi har haft den tidigare men stängde när smittspridningen gick ner. Nu var vi överens om att öppna igen men eftersom det varit brist på tillgången på PCR-tester har vi nu till en början valt att endast erbjuda bokning av test för personal inom vård- och omsorg, säger Erika Hägg.

LÄS MER: Statistiken som visar explosionen av corona i avloppsvattnet

Under måndagen slog de upp dörrarna för de första bokningarna och under veckan är planen att de ska se hur stor efterfrågan är.

– Det var svajligt med antalet tester så nu kör vi i gång den här veckan för att se hur det löper ut.

Vill öppna teststationen för alla – på sikt

Trots att smittspridningen fortfarande är omfattande menar däremot Erika Hägg att belastningen på verksamheterna inte tycks bli värre.

– Nu är det till skillnad från innan några som kommer tillbaka till jobbet samtidigt som andra blir sjuka, så det blir ett bättre flöde. Situationen har åtminstone inte förvärrats.

LÄS MER: Trots testkaoset – 22 486 nya fall i Västra Götaland

Planen är att på lång sikt öppna teststationen vid arenan även för all annan personal inom kommunens verksamheter, men när det kan ske är ännu oklart. Just nu ligger huvudfokus på att få de viktigaste funktionerna med de största behoven att fungera.

– Det är tufft att hålla i gång. Vi hjälps åt, lånar personal från andra förvaltningar. Sen får man också tänka på att alla är trötta efter två års tid av pandemin, säger Erika Hägg.

LÄS MER: Hemtjänsten tvingar in ledig personal: ”Väldigt ansträngt läge”

”Väldigt tufft för personalen”

– Det som är allra svårast att lösa är hemsjukvården och bristen på sjuksköterskor, det är uppgifter ingen annan kan göra. Undersköterskor kan avlasta men det är väldigt tufft för personalen.

Framöver kommer kommunen att fortsättningsvis hålla i krismöten där de stämmer av hur lägesbilden ser ut. Förhoppningen är att läget snart ska lätta.

– Vi räknar med att det kommer gå åt rätt håll, men sen hur fort det går är svårt att säga, säger Erika Hägg.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.