Mannen körde i 60 kilometer i timmen utan för Oxledsskolan.
Mannen körde i 60 kilometer i timmen utan för Oxledsskolan. Bild: Sara Höglund

Taxichaufför åtalas – körde 60 km/h utanför skola

En taxichaufför i 65-årsåldern tryckte alldeles för hårt på gaspedalen utanför Oxledsskolan i Partille i april. Vad han inte visste var att polisen fanns i området och mätte hastigheten med laser. Nu åtalas mannen för att ha kört dubbelt så fort som den angivna hastigheten på sträckan.
– Det kommer jag inte ihåg, säger taxichauffören i förhör med polis.

ANNONS
|

Det var under eftermiddagen den 4 april i år som taxichauffören framförde sin bil utanför Oxledsskolan i Partille.

Inget konstigt med det, om man följer hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen.

Mannen körde dock dubbelt så fort, det vill sig 61 kilometer i timmen, det är bevisat genom att en polispatrull som var på plats vid tillfället mätte hastigheten med laser. På samma sträcka ligger också också Kvarnängens- och Soldatängens förskola.

Hade inte taxilegitimation

När mannen stannades av polisen visade det sig dessutom att han inte hade sin taxilegitimation synlig och att han inte fyllt i tidboken för dygnsvila på ett korrekt sätt. Att misslyckas med ovan nämnda saker räknas som brott mot taxiförordningen samt brott mot förordningen om vilotider vid vissa vägtransporter i landet.

ANNONS

Mannen erkänner dessa saker, men nekar bestämt till att han kört för fort. I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av framgår det att mannen inte heller vill ha någon advokat trots att han uppger att han inte minns hur fort han körde.

Polisen: Vet du vilken hastighet som gäller på sträckan?

– Det är 30 km/h.

Polisen: Hur ofta kör du här?

– Inte så ofta.

Polisen: Hur fort körde du?

– 
Det kommer jag inte ihåg.

Kan slippa rättegång

Nu ska saken avgöras i rätten. I stämningsansökan framgår det dock att åklagaren är beredd att undvika rättegång om mannen erkänner att han kört för fort och betalar böter på 6 400 kronor.

”Om tilltalad under målets handläggning väljer att erkänna gärningen så återkallas den muntliga bevisningen och målet kan enligt åklagaren avgöras utan huvudförhandling”.

LÄS MER:Ouppmärksam taxichaufför körde på stillastående bil på E20 – frias

LÄS MER:Bilförare körde fort – misstänks för rattfylleri

LÄS MER:Penningtvättare togs på E20 – körde i 144 km/h

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS