Takparkering planeras i Furulunds centrum

En ny hemsida ska ge löpande information om hur byggplanerna i Furulund fortgår. Dessutom kommer en lokal att öppna i höst dit invånarna kan komma med idéer.
– Vi hoppas på såväl apotek som café och större livsmedelsbutik, säger Marianne Sörling, projektledare och platsutvecklare för Furulund.

ANNONS
|

Många i Furulund är nyfikna på hur byggplanerna fortskrider och därför har det nu lanserats en hemsida som är tänkt att ge löpande information. Adressen är ”furulundpartille.se” och bakom hemsidan står Partille kommun och de sex entreprenörer som är inblandade i projektet. Totalt kommer det att byggas nära 1 000 nya bostäder i Furulund under de närmsta tio åren och dessutom är planen att upplåta 5 000 kvadratmeter åt service. Det kan jämföras med 2 000 kvadratmeter när Furulund centrum byggdes 1988. Trots att de nuvarande lokalerna varit svåra att fylla tror projektledaren Marianne Sörling att det kommer ett finnas ett större intresse i framtidens Furulund.

ANNONS

– Ett centrum måste ha en viss storlek för att bli taget på allvar tror jag och enligt planeringen kommer befolkningen här är öka med mellan tre och fyra tusen invånare, säger hon och menar att varje invånare årligen omsätter ungefär 70 000 kronor.

Planer på parkeringsgarage

Enligt hemsidan finns det planer på att ersätta den befintliga parkeringsplatsen i Furulund med ett parkeringsgarage i källaren på den nya byggnaden och enligt Marianne Sörling kommer det även eventuellt att byggas en takparkering ovanpå den nya livsmedelsbutiken. Husen kommer att bli mellan fyra och sex våningar höga.

– Vi har tittat en del på hur Vallhamra Torg var och hur det sedan blev när de byggde om. Vi har tagit med oss lärdomar därifrån för att göra Furulund centrum ännu bättre.

Idélokal öppnar i oktober

Tidigare i veckan sattes det upp flaggor i centrum med projektets logga på och i början av oktober kommer det att öppna en idélokal intill Furulunds pizzeria. Lokalen kommer att ha öppet en kväll i veckan så att invånare kan komma dit med förslag och idéer.

Projektet kommer att byggas i etapper och det första steget är att få detaljplanen godkänd, vilket enligt Marianne Sörling kommer att ta två till tre år. Byggstart beräknas därför i nuläget till 2026.

– Det kommer att ta runt tio år innan hela projektet är färdigt. Att jobba så långsiktigt ger oss också en fördel gentemot konjunkturen som förhoppningsvis har svängt tills dess, säger hon.

LÄS MER:Kakelbutiken lämnar Furulund efter 30 år

LÄS MER:Kommunen försenar bostäder i Furulund på obestämd tid

ANNONS