En man från Öjersjö får halva biljettpriset tillbaka efter ett beslut i ARN.
En man från Öjersjö får halva biljettpriset tillbaka efter ett beslut i ARN. Bild: Karl af Geijerstam

Tåget var fyra timmar försenat – Öjersjöresenär vinner i ARN

Mannen från Öjersjö bokade tågresa till Kiruna och tillbaka. På hemvägen blev tåget fyra timmar försenat och mannen krävde halva biljettpriset tillbaka. Tågbolaget motsatte sig kravet men nu får mannen rätt i Allmänna Reklamationsnämnden.

ANNONS
|

Det var i augusti som Öjersjömannen bestämde sig för att ta tåget från Göteborg till Kiruna tillsammans med en reskamrat. Han bokade en tur och retur-biljett på tågbolagets hemsida, en så kallad plusbiljett som skulle ge honom halva biljettpriset tillbaka om han drabbades av mer än två timmars försening.

Resan gick via Stockholm och på ditvägen var det inga problem. Inte heller resan tillbaka från Kiruna till Stockholm var försenad men när det var dags att anlända till Göteborg hade den sista delsträckan hunnit bli fyra timmar sen.

Får 2 000 tillbaka

Mannen kontaktade tågbolaget och hänvisade till sina plusbiljetter när han ville ha hälften av biljettpriset på knappt 4 000 kronor tillbaka. Tågbolaget motsatte sig direkt anspråket då den försenade delen av sträckan körts av ett annat tågbolag.

ANNONS

Mannen vände sig då till Allmänna Reklamationsnämnden i ärendet och hävdade att han köpt hela resan av det aktuella tågbolaget och att det därför borde vara deras ansvar att hela resan går enligt tidtabell. Kravet på halva biljettpriset tillbaka kvarstod.

I ett beslut från början av december ger ARN mannen rätt och rekommenderar tågbolaget att ersätta mannen med knappt 2 000 kronor. ARN menar att tågbolaget där resan är köpt också har ansvaret för att resan är i tid, trots att delar av sträckan körs av ett annat bolag.

LÄS MER:Bilen fortsatte läcka olja – verkstaden uppmanas betala tillbaka 36 198 kronor

LÄS MER:Partillebo ges rätt mot bilfirma – får tillbaka 13 000 kronor

ANNONS