Många med funktionshinder har inte kunnat få den hjälp de behövt av kommunen på grund av Covid-19.
Många med funktionshinder har inte kunnat få den hjälp de behövt av kommunen på grund av Covid-19. Bild: Sören Håkanlind

Tackade nej till hjälp i hemmet – av oro för coronasmitta

Under årets första nio månader har Partille kommun inte klarat av att utföra 135 beslut inom lagstadgade tre månader, där personer med funktionshinder och inom hemtjänst behövt hjälp. Orsaken är att stödtagarna har varit oroliga för att bli smittade av covid-19.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

135 beslut under årets första nio månader som fattats enligt socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har inte utförts inom de lagliga tre månaderna. Det handlar om bland annat hemtjänst och avlösarservice för anhöriga, men även dagverksamhet för funktionsnedsatta. Beslut rörande samma person kan återkomma fler gånger senare under året. Det handlar om totalt 51 personer inom LSS och 22 personer som fått beslut enligt SoL.

LÄS MER:Vårdare ofredade autistiske Dick Nord – hovrätten fastställer tingsrättens dom

– Vi erbjuder insats men den enskilde ville avvakta på grund av covid för det fanns en rädsla för att träffa ny personal. Det är inte märkligt att det blev en rädsla, det blev det för hela samhället, säger Gelita Mehmeti, enhetschef inom bland annat personlig assistans i Partille.

Gelita Mehmeti: ”De sätter sitt barns säkerhet i första hand”

Hon är också ansvarig för ledsagning och avlösning för barn, unga och vuxna. Trots att hjälpen uteblivit för att de tackat nej har enheten fortsatt ha telefonkontakt med anhöriga. Föräldrar till en person som är i behov av avlösning har sagt nej till att ta emot en ny person i hemmet, eftersom de har haft en oro för att få in smittan.

LÄS MER:Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

– De sätter sitt barns säkerhet i första hand, förklarar Gelita Mehmeti.

Det är heller inget märkvärdigt att personer som erbjudits hjälp med att få avlösning i hemmet valt att tacka nej. De behöver lära känna personalen, vilket de inte kunnat under pandemin.

– Det är viktigt för den enskilde att träffas så det är väldigt viktigt med det fysiska mötet med personalen, konstaterar Gelita Mehmeti.

Betat av listan med beslut undre sommaren och hösten

Tryggheten i att känna den person som ska vara hemma med brukaren medan föräldern – eller annan anhörig– får avlastning är avgörande.

Sommaren och tiden därefter har varit en tid då man har kunnat korta listan på beslut som inte kunnat verkställas tidigare under pandemin. I dag har enheten kommit ikapp.

– Vi jobbar med vissa ärenden fortfarande, men majoriteten är verkställda, säger Gelita Mehmeti.

Inga brukare har insjuknat i covid-19

Hon berättar att inga av deras cirka 70 brukare i Partille har insjuknat i covid-19 under hela tiden pandemin härjat. En förklaring kan bero på att de varit noga med att hålla restriktionerna och att personalen följt de basala hygienrutinerna.

– Vi jobbar väldigt hårt med restriktionerna och vid minsta förkylning ska man stanna hemma, säger Gelita Mehmeti.

Snabbtest inför varje arbetspass

En annan viktig faktor är att personal gör ett snabbtest för covid-19 innan de går på ett arbetspass. Dessutom försöker ledningen få personal att vaccinera sig genom att regelbundet informera om vikten av att skydda sig själva och de man arbetar mot.

– Det är en ständig punkt som vi pratar om på våra APT-möten, vikten av vaccin. Vi jobbar mycket med motivering, förklarar Gelita Mehmeti.

En inventering där personal frivilligt har fått svara på om de tagit vaccinet visar att ungefär 80 procent av alla anställda inom assistans, ledsagare och avlösning har valt att ta sprutan.

Fortsätter med munskydd och visir på arbetsplatsen

Och trots att många ute i samhället slappnat av under hösten kring restriktionerna, har personal på enheten fortsatt arbeta med skyddsutrustning.

– Vi har väldigt sjuka brukare, som är väldigt infektionskänsliga. Men vi har inte haft en enda brukare som har varit positiv i covid hittills, tack och lov.

Oroar ni er över smittospridningen framöver?

– Nej, vi har ständigt jobbat med restriktionerna. Även om man drog bort vissa restriktioner så har vi hållit kvar att ha munskydd och visir. Vi har hygienombud som gör kontinuerliga mätningar och ser över om man ska jobba mer med vissa delar och om det brister nånstans.

Vad har ni lärt er under pandemin?

– Vi har lärt oss vikten av basala hygienrutiner, för det har gett resultat i våran verksamhet att ingen brukare har blivit smittad. Det här har stärkt den riktlinjen ännu mer. Så även om pandemin försvinner – vilket vi hoppas, kommer vi hålla väldigt hårt på den delen, både för att skydda brukaren och personalen.

LÄS MER:Covidutbrott på äldreboenden i Partille är ”hanterbart”

LÄS MER:Smittan ökar i Partille – nästan 50 bekräftade coronafall

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS