Henrik Andersson, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Partille och Henrik Sjölander, entreprenör och affärsutvecklare håller tillsammans i kursen för egenföretagare i Partille Kulturum.
Henrik Andersson, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Partille och Henrik Sjölander, entreprenör och affärsutvecklare håller tillsammans i kursen för egenföretagare i Partille Kulturum. Bild: Laura Vandelin

Tabbarna du ska undvika om du vill starta eget

Många personer får vid något tillfälle i livet en affärsidé eller blir sugna på att starta eget företag. Nu pågår en intensivkurs för nya egenföretagare i Partille och Henrik Andersson, rådgivare Nyföretagarcentrum i Partille, ger Partille Tidnings läsare sina bästa tips.

ANNONS
|

Ett nytt koncept har tagits fram där Partilleborna nu får chansen att lära sig mer om hur man ska tänka om man vill starta eget företag. Med start från tisdag pågår intensivkurser vid sex tillfällen där Henrik Andersson, diplomerad rådgivare på Nyföretagarcentrum i Partille och Henrik Sjölander, entreprenör och affärsutvecklare, leder de nyblivna entreprenörerna in i sin karriär.

– Det här är en suverän tillgång för Partilleborna, säger Henrik Andersson.

Han tycker att det har saknats en kurs som utgår från Partille där man kan erbjuda något mer än bara rådgivning. Därmed ger han även Partille Tidnings läsare sina fem bästa tips för att lyckas på vägen.

ANNONS

1. Analysera din idé

Det viktigaste att göra till en början är att analysera sin idé och våga vara lite kritisk mot den.

– Får man en idé berättar man ofta i första hand om den för sina nära och kära. Det kan vara smart att berätta för någon som man inte har en relation till, säger Henrik Andersson.

Han menar att man då får chansen att få en mer objektiv syn på sin idé. Då kan man även få mer kritiska tips från den man inte har en relation till och se om ens idé är av intresse för allmänheten. Helt enkelt mer kunskap och kännedom om det hela.

2. Gör en affärsplan

Det är enligt rådgivaren Henrik Andersson viktigt att göra en grundlig affärsplan så man inte missar någon viktig del.

– Man kanske tänker ”jag behöver ingen försäkring” men så är det kanske inte. Gör man en grundlig affärsplan glömmer man inte bort något viktigt.

Även om man lär sig saker längs vägen är det fördelaktigt att vara så förberedd som möjligt. En affärsplan hjälper en att strukturera upp sin plan och se till att man inte glömmer något viktigt.

3. Nätverka

Det är viktigt att skapa nya kontakter och vårda sina gamla kontakter.

– Det kan man göra på flera olika sätt, exempelvis genom sociala medier eller personliga möten.

Man ska försöka få ett så stort nätverk som möjligt som inte bara består av kunder. Helt plötsligt behöver man en jurist eller någon som kan designa webbsidor. Då kan det vara bra att ha knutit kontakter.

– Även om man tror att man kan göra allting själv i början så är inte fallet alltid så, säger Henrik Andersson.

4. Marknadsföra

Att marknadsföra sin idé är betydande för att den ska gå bra.

– Många kan tro att det räcker att göra fräcka hemsidor eller Instagram-konton men jag tror att man måste tänka bredare.

Man behöver ligga på med marknadsföringen av sin produkt eller idé och få in det som rutin att ständigt marknadsföra, även när försäljningen går bra.

5. Stanna upp

När man är igång med sin idé bör man alltid stanna upp och tänka till.

– ”Vad kan jag göra bättre? Vad efterfrågas? Hur kan jag tillgodose mina kunder?”. Det är viktigt att alltid utveckla sin idé, säger Henrik Andersson.

Det är viktigt att göra för att utveckla sitt företag och de tjänster eller produkter som man har.

LÄS MER:Så hanterar de stora matbutikerna de skenande energipriserna

LÄS MER:Så påverkas din privatekonomi av höjd styrränta

ANNONS