Syskonen skrek och bankade på dörrar för att få ut grannarna

De satt och kollade på film och slösurfade på mobilen mitt i natten när en hög smäll kom från huset intill. Syskonen Masanga bevittnade när branden snabbt tog över bostadshuset i Björndammen. De agerade snabbt och både skrek och bankade på dörrar och fönster för att få ut grannarna från brandinfernot.

ANNONS
|

Shani Muchiga Masanga har lagt upp en film på den sociala appen Tiktok om hur hon, systern och brodern skriker till grannarna om att det brinner i hopp om att väcka dem och få ut dem från det brinnande huset på Domarevägen.

– Jag öppnade fönstret och skrek vakna, vakna det brinner, med hög röst. Några vaknade, för vi skrek väldigt högt, säger 24-åriga Shani Muchiga Masanga.

Syskonen har för vana att vara uppe sent. Och natten det började brinna, natten mot tisdag, satt Shani Muchiga Masanga och kollade på en film med systern. Brodern surfade på mobilen i ett annat rum. Det var han som först reagerade och sprang in till systrarna vid 1:30 då det small högt i huset intill. Syskonen förstod först inte vad som pågick.

ANNONS

– Jag sprang och tittade ut genom fönstret och såg elden. Vad händer, tänkte jag först.

De är fem syskon som bor i huset, föräldrarna har en annan lägenhet i Partille. Hon, systern och brodern ringer dels till räddningstjänsten och polisen. Men de visste inte när de kunde vara på plats. Syskonen inser snabbt att de istället måste springa ner för att väcka alla som sover. De börjar banka på fönster och dörrar för att få ut de yrvakna grannarna på Domarevägen.

– Vi började på bottenplan, branden var däruppe i högsta våningen. Till slut fick vi ut några som vaknade. Men några trodde att vi mest förde oväsen först, säger Shani Muchiga Masanga, som aldrig varit med om något liknande.

Shani Muchiga Masanga: ”Det första jag kände när jag såg elden så började vi gråta”

Hon har bott i Sverige i fem år nu och har sett en del mindre bränder i små hus i sitt hemland Kongo. Men det går inte att jämföra med branden i Partille.

– Något sådant här har jag aldrig varit med om. Det första jag kände när jag såg elden så började vi gråta. Det kändes som en stor fara och vi var oroliga för de som var därinne, säger Shani Muchiga Masanga.

I huset där det började brinna bor både ensamstående men också flera barnfamiljer. Många av de boende vaknade av syskonens skrik och skrän.

– När vi skrek och sa kom ut, sa flera till slut ”ok vi kommer”. Några av dem började väcka sina barn. Det kändes som att alla skrek men de började hjälpa varandra.

Det var livsviktiga minuter som passerade från det att syskonen hörde smällen och såg elden vid 1.30 på natten.

– Jag var jätterädd, och undrade vad som hände.

Räddningstjänsten kom 15-20 minuter senare

En del grannar trodde inledningsvis att det var folk ute som ville jävlas.

– De trodde att vi bara förde oväsen i början, och undrade ”vad håller ni på med”? återger Shani Muchiga Masanga.

– Men vi lyckades få ut folk, fortsätter hon.

Syskonen Masanga hade larmat om branden vid cirka 01.30 och enligt deras uppskattning tog det 15-20 minuter innan de första brandbilarna var på plats.

– Det var alldeles försent, konstaterar Shani Muchiga Masanga.

Hon känner nästan alla grannar i huset där det brann och även den person som dog i branden i bostaden där det började brinna. Det var en 35-årig man, enligt polisen. De hade läst på SFI ihop för några år sedan i Gamlestaden.

– Jag brukade säga hej till honom när vi sågs på morgonen härute.

Han levde ensam och sa inte mycket när de väl sågs, minns Shani Muchiga Masanga.

– Han var en vänlig och tyst kille. En trevlig kille. Han var mycket intelligent och han studerade hårt, minns hon.

Ni har lagt ut en film på branden på Tiktok, varför då?

– Det var för att visa att vi gjorde vårt bästa för att få ut folk. Vi ville både rädda liv och visa hur vi är goda grannar vi är, men också få folk att inse hur stor branden var, lägger hon till.

Kunde ni gjort mer för att hjälpa i början av branden?

– Vi gjorde vårt bästa.

Åkte till jobbet dagen efter

Syskonen Masanga är fyra tjejer och en bror som delar bostad. De arbetar med olika jobb. Själv är Shani Muchiga Masanga kock på en restaurang i Göteborg. Efter att de försökt få ut alla från den brinnande byggande tog de sig till föräldrarnas bostad där de stannade tills det blev morgon.

– Vi kunde inte sova. Vi satt och pratade om branden i flera timmar.

Sedan tog de sig hem för att vila lite och åkte därefter till arbetet.

Shani Muchiga Masanga har sett hus brinna i sitt hemland Kongo tidigare, men det går inte att jämföra med branden i Björndammen som var i ett stort hus med flera våningar.

– Vi sa att det var galet, det var ingen vanlig eld. För min familj har erfarenhet av att se hus brinna, men det var snabbare och mycket farligare här.

Hon minns också att flera av grannarna var tacksamma för att de sett till att väcka dem genom sitt agerande.

– Grannarna tackade oss för att vi räddade deras liv.

Vad tänker du om det hela idag?

– Vi pratar fortfarande om branden jag och min syster. När vi ser ut via lägenheten, fattar vi inte att det är sant.

LÄS MER:Beskedet: Kan dröja ett år innan boende får flytta hem igen

LÄS MER:Medis vaknade av röken – flydde hemmet

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS