En bebishand håller ett vuxet finger.
Smittspridningen av RS-virus är mycket omfattande i Västra Götaland. Bilden är en genrebild. Bild: Christina Blom

Syskon rekommenderas stanna hemma för att minska smittspridning av RS-virus

Nu kommer nya rekommendationer till följd av den ökande smittspridningen av RS-virus i Västra Götaland. Det rör sig bland annat om att låta äldre syskon stanna hemma från förskolan.

ANNONS
|

Smittspridningen av RS-virus i Västra Götaland är nu mycket omfattande och samtliga barnkliniker rapporterar att söktrycket är högt på grund av luftvägsinfektioner när nu även influensa och covid-19 ökar i samhället. Det uppger Västra Götalands regionen i ett pressmeddelande.

Viruset kan ge svår sjukdom, framförallt hos små barn under sex månader. Många barn behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter i samband med RS-virusinfektion.

För att minska smittspridningen och söktrycket på barnklinikerna kommer nu nya rekommendationer från Smittskydd. Bland annat rekommenderas äldre syskon att stanna hemma från förskolan om man har barn under sex månader hemma.

– Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet. För att minska risken för detta rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan om det är möjligt och fungerar praktiskt.

ANNONS

Rekommendationen gäller fram till den 8 januari men kan komma att förlängas beroende på smittläget. Övriga rekommendationer är att undvika att spädbarn träffar personer med förkylningssymptom, stanna hemma om man är sjuk och tvätta händerna ofta.

Här är de nya rekommendationerna från Smittskydd

Undvik så långt det är möjligt att spädbarn träffar personer med förkylningssymtom.

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Stanna hemma från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om du är sjuk med snuva och hosta.

Familjer med barn under sex månaders ålder rekommenderas att om möjligt låta äldre syskon stanna hemma från förskolan. Denna rekommendation gäller till och med den 8 januari (efter trettondehelgen), men kan förlängas beroende på smittläget.

ANNONS