Landvetter flygplats.
Landvetter flygplats. Bild: Olof Ohlsson

Nytt pilotavtal är klart – SAS-strejken avblåst

Natten till tisdagen kom facket och arbetsgivaren överens. Ett nytt avtal mellan pilotfacken och SAS har skrivits på och strejken är nu avblåst.

ANNONS
|

Det nya avtalet sträcker sig över fem och ett halvt år.

“Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken”, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Det kom motstridiga besked på måndagskvällen om förhandlingen mellan Pilotförbundet och SAS. Först meddelade SAS att avtalet var klart men det tillbakavisades kort där på. Men nu är parterna slutligen överens och ett nytt avtal är påskrivet.

ANNONS

"Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link", skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Pilotfacken lämnade in sitt strejkvarsel den 9 juni. Det kommer fortsatt att vara trafikstörningar de närmsta dagarna innan det kommer att återgå till normal trafik, meddelar SAS.

Nu när strejken är över börjar även charterbolagen att flyga igen. I nuläget har Ving 1 200 gäster som är inbokade på flyg fredag, lördag och söndag. Och nu hoppas charterbolaget att deras resenärer ska kunna komma iväg till sina destinationer.

– Det räknar vi nog med, att det ska kunna gå så som planerat eftersom det är några dagar bort. Även om det säkert kommer att ta någon dag innan flygplan och besättningar är på rätt plats, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på charterbolaget till TT.

Därför strejkade SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlade strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket anser att därmed SAS åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning inleddes i november förra året men parterna kunde inte nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen påbörjades den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.

Källa: TT

ANNONS