Svårt med covidpass för äldre: ”En bortglömd grupp”

I morgon är det dags för den första seniorbion i Kulturum efter kravet på covidpass vid evenemang. Men flera äldre utan dator och e-legitimation har svårt att skaffa sitt pass.
– De får skicka in en blankett och vänta kanske en månad på svaret, säger Kristina Svensson, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

ANNONS

LÄS MER:Lugnt i arenan - 1 700 covidpass kollade

Många av de evenemang som görs i Kulturum och framförallt på Stora scen besöks av pensionärer, den populära dagbion som i morgon visar den aktuella Drottning Margareta är bara ett av många populära besöksmål för de äldre.

Sedan den 1 december är det nödvändigt att visa covidpass, ett bevis på att du är fullvaccinerad, när du ska besöka evenemang med fler än 100 i publiken. Något som lett till att förvaltningschef Kristina Svensson märkt av ett problem: de äldre utan vare sig dator eller e-legitimation har svårt att skaffa sig ett covidpass.

– Någon hörde av sig och sa att den skulle sluta gå på evenemang nu och det kan ju inte vara meningen. Det känns som att den gruppen med äldre glömts bort, säger hon.

LÄS MER:Dags för covidpass vid evenemang på arenan: ”Vi är redo”

Blanketter på biblioteket

Om du saknar e-legitimation så måste du istället skriva ut och skicka in en undertecknad blankett till Ehälsomyndigheten och invänta ett brev med ditt covidpass i fysisk form. Trycket på tjänsten är stor och det är i nuläget över en månads väntetid istället för de 30 sekunder det tar för dem med e-legitimation och smart mobiltelefon.

Även själva utskriften av blanketten kan vara ett nog så stort hinder för den som inte har datavana eller ens äger en dator. Detta har fått Kristina Svensson att tänka att kommunen borde göra en insats.

– Vi har tittat på hur vi kan hjälpa dom som vill ha sitt covidpass och nu finns det utskrivna blanketter att hämta i biblioteksdisken för den som behöver, säger hon.

LÄS MER:Enhjuling och aerial silk – Cirkus Draken är klara för julshow

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS