Susanne slutade på banken – hängav sig åt konsten

30 Partillekonstnärer från föreningen Konstriket ställer ut sina tavlor på Partille Herrgård i helgen. En av dem är Susanne Edfeldt som slutade jobba på bank, då konsten som präglat henne hela livet till slut tog överhanden.
– Det kändes väldigt tydligt att det var något jag ville göra, säger hon.

ANNONS

Föreningen Konstriket består av konstnärer från Alingsås, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille och startades 2012.

Varje höst arrangeras en konstrunda, där medlemmarnas verk ställs ut i deras hem och på olika platser i respektive kommun. I helgen kör dock Partillefilialen av föreningen en egen utställning på Partille herrgård, som man kallar för vårsalong.

Totalt medverkar 30 av föreningens medlemmar på utställningen och var och en av dem får ställa ut fyra verk.

Partille Tidnings reporter besökte utställningen under lördagseftermiddagen och vid det laget hade ungefär 150 personer varit där och tagit sig en kik.

Susanne har hållit på med konst hela livet

En av konstnärerna som ställer ut sina tavlor är Susanne Edfeldt. Hon har varit medlem i Konstriket sedan 2013 och jobbar i olja och akvarell. De tavlor hon ställer ut under helgen är gjorda i akvarell och motiven är frukter, blommor och ett par balettskor.

– Den här gången har jag tagit med mig motiv som jag själv känner mig glad och harmonisk av, då blev det så här, förklarar hon.

Hon har hållit på med konst på ett eller annat sätt sedan barnsben.

– Det har funnits med hela tiden. Jag hade en pappa som målade väldigt mycket och det luktade terpentin i köket när man gick upp på morgnarna, säger hon.

Susanne Edenfeldt berättar att konsten varit en följeslagare i livet.

– Jag har alltid varit oerhört intresserad. Var jag än reser eller har rest så tecknar jag och tar kort som inspiration.

Slutade jobba på bank

Men det är svårt att helt och hållet leva på sin konst och som de allra flesta hade Susanne i alla år ett konventionellt arbete.

– Jag jobbade på bank, säger hon.

Jobbade ja. Till slut blev nämligen viljan att ägna sig åt konst så stor att hon valde att fullt ut satsa på det hon brinner för allra mest – konsten.

– Jag höll på med konst även när jag jobbade, men det kändes väldigt tydligt att det var något jag ville göra fullt ut. Banken var en bra arbetsplats och jag har många vänner kvar från den tiden, men till slut fick det vara nog.

Utöver att själv måla tavlor håller hon kurser i olja och akvarell in ateljé som ligger i närheten av tågstationen i Partille.

Vill att fler ska våga visa sina verk

När tidningens reporter besökte Konstrikets utställning i höstas berättade konstnären Maja Klint om hur hon målat i flera år utan att våga visa sina tavlor för någon.

– Jag önskar att fler personer som gömmer det man skapat hemma vågar visa upp det. Det är väldigt roligt om man träffar väldigt många trevliga människor och skapar ett nätverk av människor man aldrig hade träffat annars, sa hon då.

Det är ett fenomen som Susanne Edfeldt känner till och vill göra något åt.

– Jag säger alltid det till mina elever, att de måste våga visa vad de gör. Det ger så mycket och alla vi som håller på med det här är såna eldsjälar. Det är bara att titta sig runt här på utställningen, det är så många olika uttryck eftersom att vi alla är så olika och det är fantastiskt, säger hon.

Vårsalongen går att besöka även under söndagen mellan klockan 11 och 16.

LÄS MER:Charlotte sätter fokus på kvinnokroppen – med hjälp av BH:ar

LÄS MER:Tumören fick Kristofer att börja måla – nu siktar han på att ställa ut

LÄS MER:Hobbykonstnärer ställer ut sina alster i kyrkan under våren

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS