Succé när A36 bjuder upp publiken på scen på Oluffs Galej

Allt klaffade när helgfestivalen Oluffs galej gick av stapeln för första gången. A36 och Annika Herlitz uppträdde, barn fick ansiktsmålningar och solen sken.
– Jag hoppas att det kan bli en tradition och att Oluff Nilssons väg kan bli en evenemang- och mötesplats för alla, säger Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun.

ANNONS
|

Det är en varm lördag i augusti och i Partille skiner solen över de hundratals människor som samlats när helgfestivalen Oluffs Galej drog igång. Klockan 11 öppnade portarna och en efter en strömmade människorna in på området.

Maria Dahl, kultursamordnare i Partille kommun, inviger festivalen genom att stå på den stora nybyggda scenen.

– I dag är första året för Oluffs Galej och jag hoppas att det kan bli en tradition och att Oluff Nilssons väg kan bli en evenemang- och mötesplats för alla.

Innan sommaren bestod Oluff Nilssons väg av en stor gräsmatta, men över sommaren har det utvecklats till något som ser ut att kunna bli en mötesplats för Partilleborna.

ANNONS

– Jag är verkligen superglad att vi är igång nu. Vi har hållit på och fixa in i det sista. Är både glad och stolt och det är så roligt att se att det här verkligen blir en mötesplats, för det är det vi ville, säger Maria Dahl till Partille Tidning.

En timmes kö till ansiktsmålning

Första artisten som intar den stora scenen är Annika Herlitz, mer känd som rösten bakom Elsa i filmen Frost. På gräsmattan har barn, ungdomar och föräldrar samlats och sjunger med när Annika sjunger ”slå dig loss, slå dig fri”.

– Det här är andra gången jag uppträder i Partille. Sist var för tre år sedan då uppträdde jag på Partille Arena, säger hon.

En bit bort från artisterna som en efter en går upp på scenen, är parken fylld med olika aktiviteter. De mest populära verkar vara ansiktsmålning, graffiti och ponnyridning.

Sävedalsborna Majlis Carlsson och hennes pappa står och köar till ansiktsmålningen.

– Jag vill ha en tiger, säger Majlis när hon bara stått i kön i 10 minuter.

Men när de väl kommer fram, efter en timmes väntan, har Majlis Carlsson ändrat sig.

– Det blir inte en tiger, utan en rosa ansiktsmålning istället, säger pappan och pekar på bilden som har olika exempel på ansiktsmålningar.

"Känns fantastiskt”

Trots värmen, solen som gassar på och de olika väntetiderna för aktiviteterna, går alla runt med humöret på topp. Men Oluff Nilssons väg är inte bara fylld av människor utan även ponnys. På andra änden av Oluffs galej står det två ponnys. Ava är en av de som äntligen får hoppa upp på hästen. När hon får frågan om hon tyckte det var läskigt skakar hon på huvudet.

– Hon har ridit en gång innan, förklarar Avas mamma.

Samtidigt står Marit Hesse, kommunalstyrelsens ordförande, på scenen ihop med andra lokala politiker och säger ”om man skulle räkna det här som ett utsatt område så ser man vad det är vi gör och faktiskt gjort”, och syftar på Oluffs Nilssons väg.

Partille tidning pratar med henne lite senare under dagen där hon förklarar hur evenemanget känns.

– Det känns fantastiskt och så bra, det blev precis som vi tänkte oss och det är mycket folk och fantastiskt väder.

Oluff Nilssons väg – en ny mötesplats

Folk verkar ha kommit från hela Partille och kranskommunerna, barn, ungdomar och vuxna. Det är en stor yta där man kan röra sig och många har sökt sig till skuggan, där bland annat Marith Hesse står.

– Jag hoppas folk kommer fortsätta att hänga här. Det är en plats för alla åldrar och generationer. Detta evenemang och allt som gjorts här bidrar till ett tryggare område, är det mycket människor på en plats så blir det tryggt.

Hon är glad över att det samlats så mycket människor under lördagen.

– Det blir en mötesplats där man kan träffas. Alla är ganska lika varandra egentligen. Man kan fortfarande ha förutfattade meningar men i grunden är vi alla invånare och medborgare, säger Marith Hesse.

Även räddningstjänsten och polisen befinner sig på plats.

– Sådana delar är jätteviktiga, särskilt när man är ung så att man kan förstå att de också är människor som finns för att ta hand och skydda oss. De behöver inte ses som något hotfullt.

Patrik Johansson är styrkeledare på räddningstjänsten och står alldeles intill den stora röda bilen.

– Det är viktigt för oss att synas i samhället så vi kan berätta för folk vad vi gör.

Graffitimålning

Även graffiti står på schemat för många. Sol Jörbratt, 7, och Ebba Strid, 9 har tagit på sig skyddskläder och sprejar för fullt.

– Vi har aldrig målat graffiti innan men vi gillar att rita, säger Ebba Strid.

Mamman till Ebba Strid, Marie Jörbratt, är också positiv till hela evenemanget

– Det är en bra grej och bra att det mesta är gratis. Jag är från Partille från början men bor nu i Lerum. Det hela är ett sånt himla kul initiativ.

A36 gör succé

Redan en timme innan A36 intar scenen börja unga ställa sig vid staketet och för att få den bästa platsen. Allt fler människor rör sig mot Oluff Nilssons väg för att se superstjärnan från Partille.

Två av fansen står intill staketet och är riktigt taggade, Hugo Niemi, 11, från Partille står med sin kusin Emilio Rahim, 8.

– Jag tycker om hans texter och beat. Han är min största idol och jag har lyssnat på honom sen han släppte sin första låt.

Hugo Niemi har sett A36 uppträda en gång tidigare.

– Det bästa på hela dagen är att se honom uppträda i dag.

Han och hans kusin visar stolt upp sina A36-masker det har med sig.

Bjöd upp publiken på scen

När A36 från Partille, intar scenen börjar publiken gråta, skrika och jubla.

– Det känns ganska sjukt att jag växt upp här hela mitt liv och brukade vara exakt här, säger han mellan låtarna och syftar på Oluff Nilssons väg.

A36 spelar i en halvtimme. Publiken kan varje låt utantill. Plötsligt händer det oväntade – under sista låten ”samma gamla vanliga” bjuder han upp publiken på scen. Han passar mikrofonen och där står han och hoppar och rappar ihop med sina fans.

LÄS MER:Allt du behöver veta om festivalen Oluffs galej

LÄS MER:A36 till Allsång på Skansen

LÄS MER:Här frodas Partilles unga musiktalanger

ANNONS