Arkivbild.
Arkivbild.

Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter

Under torsdagen höjde Riksbanken styrräntan 0,5 procentenheter. Från 2,5 procent till 3 procent. Samtidigt flaggar Riksbanken för ytterligare höjning under våren.

ANNONS
|

Inflationen är fortfarande hög, Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och för att möta detta höjer Riksbanken räntan med 0,5 procentenheter.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att målet med räntehöjningen är att inflationen ska sjunka och stabiliseras vid målet om två procent.

I sin omvärldsanalys ser Riksbanken att världsekonomin sjunker och att många centralbanker höjt sina styrräntor i syfte att få ner inflationen. Man spår också att den globala konjunkturen på sikt kommer mattas av och att höjning av räntor världen över och senaste tidens kraftiga nedgång i energipriser kommer bidra till att inflationen kommer sjunka i framtiden.

ANNONS

Samtidigt flaggar Riksbanken för ytterligare höjning under våren.

Det övergripande målet med räntehöjningen är att få ner inflationen som i dag urholkar hushållens köpkraft. Dessutom innebär en hög inflation att företagen har svårt att planera sin ekonomi.

”Det är viktigt för förtroendet för inflationsmålet att inflationen faller tillbaka tydligt i år och mycket tyder på att så blir fallet. Men det är osäkert om inflationen kommer att falla tillräckligt snabbt och djupt, inte minst eftersom den underliggande inflationen fortfarande stiger. Om kronan dessutom fortsätter att utvecklas svagt blir det betydligt svårare för Riksbanken att varaktigt föra tillbaka inflationen mot målet. En starkare krona vore i det här läget önskvärd”, skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Riksbanken motiverar sin höjning med att det blir svårare för hushåll och företag om inflationen tillåts stiga.

”Stigande priser och högre räntekostnader är kännbara för hushåll och företag, och många hushåll får betydligt högre levnadsomkostnader. Det skulle dock bli än mer kännbart för hushållen och för svensk ekonomi i allmänhet om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer. Genom att Riksbanken stramar åt penningpolitiken mer nu minskar risken för att den höga inflationen blir kvar under lång tid och därmed också för en ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram.

Med den förda penningpolitiken väntas inflationen sjunka tillbaka i år och stabiliseras nära 2 procent från 2024.”

Att styrräntan nu höjs med 0,5 procentenheter behöver inte betyda att banker och bolåneinstitut höjer räntan lika mycket.

– Nej, finns skäl till att bankerna och bolåneinstitut inte höjer räntan lika mycket, säger sparekonomen Frida Bratt på Nordnet, till GP.

ANNONS