Strejkhotet avblåst – medlarbud taget

Det blir ingen strejk för Kommunals medlemmar. Fackförbundet har sagt ja till ett medlarbud och avblåser den strejk som planerats till torsdagen, uppger Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för TT.

ANNONS
|

Hade parterna inte kommit överens hade en strejk brutit ut från och med klockan 07.00 under torsdagsmorgonen.

Medlingsförhandlingarna har pågått i cirka en veckas tid och under eftermiddagen på onsdagen fick medlarna fram ett slutbud.

Onsdagens besked innebär att det nu finns ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag med Sobona-avtal.

Den 8 april varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal strandat – men nu är alltså en lösning i hamn.

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Jag är nöjd över att vi lyckas teckna ett avtal där parterna tillsammans ska ta fram långsiktiga lösningar på de stora problemen medlemmarna upplever med dagens lönesystem och bristen på hållbara arbetstider, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett uttalande.

ANNONS