Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella Engelska skolan har skapat en spricka hos Alliansen i Partille. Bild: Olof Ohlsson
Internationella Engelska skolan har skapat en spricka hos Alliansen i Partille. Bild: Olof Ohlsson

Strand (C) om M-kritiken efter beslut om Internationella Engelska skolan i Sävedalen

Centerpartiets gruppledare Anna Strand förnekar att det finns en spricka inom alliansen lokalt. Nu kontrar hon mot Hesse (M) och förklarar att det är oansvarigt att inte stoppa den Internationella engelska skolans etablering i Partille.

Det var i samband med att arbetsutskottet i förra veckan beslutade att sätta stopp för Internationella Engelska skolans etablering i Sävedalen, som Marith Hesse (M) kastade en känga mot allianskollegan. Då sa kommunstyrelsens ordförande bland annat:

– Jag är besviken över att Centern nu brutit vår överenskommelse, frågan man kan ställa sig är om Centern nu kommer att lämna de tungt arvoderade poster man fått tack vare vår överenskommelse. Sedan har man svängt i frågan vilket visar att det är svårt att lita på Centern.

Hesse är alltså dels besviken på Centerpartiets hållning, dels ställer hon rakt ut frågan om partiet – och alltså Strand – nu ska lämna de ”tungt arvoderade poster” de har fått tack vare deras politiska överenskommelse?

Gemensam budget – men tycker olika i sakfrågor

Anna Strand (C) svarar nu Marith Hesse. Hon anser inte att man har brutit sin överenskommelse med alliansen och Moderaterna.

– Det har vi inte gjort. Centerpartiet arbetar tillsammans med de andra allianspartierna och vi värdesätter vårt samarbete. Därför var det oväntat att Moderaterna valde att gå ut på detta sätt.

Centerpartisten Anna Strand kontrar mot allianskollegan Marith Hesse (M) i frågan om Internatonella engelska skolan. Bild: Partille kommun
Centerpartisten Anna Strand kontrar mot allianskollegan Marith Hesse (M) i frågan om Internatonella engelska skolan. Bild: Partille kommun

Strand understryker att de ser sig själva som ”en del av den politiska ledningen”, och att de med en ”gemensam budget styr kommunen”.

– Sedan kan vi tycka olika i vissa sakfrågor, vilket är rimligt då vi är separata partier med olika kärnfrågor, lägger hon till.

30 miljoner kronor i kostnader för en eventuell skola

Utredningen som presenterats för kommunstyrelsens arbetsutskott i förra veckan visar att den planerade skolan skulle kosta mer än vad som är rimligt med tanke på elevunderlaget, enligt Strand. Hon menar att det inte alls är något märkvärdigt med att Centerpartiet inte röstar som Moderaterna i etableringen av IES – en stor skola med plats för 600 elever enligt planerna.

– I denna fråga ser vi att det är oansvarigt att bygga en ny skola då det får kraftigt negativa ekonomiska konsekvenser för våra kommuninvånare. Beräkningar visar att det åtminstone skulle kosta 30 miljoner kronor extra varje år om vi sa ja till IES. Varifrån skulle vi få de pengarna?

Strand anser inte att det är rimligt att belasta skattebetalarna för de eventuella kostnader som skulle uppstå.

– Vi tycker inte det är ansvarsfullt, vi vill inte ha den här överetableringen av skolor. Det är därför vi sagt nej, för vi vill fortsätta ta ansvar för Partilles ekonomi och våra kommuninvånare.

– Jag tror att även Moderaterna kommer till den ståndpunkten så småningom, lägger hon till.

Att Moderaterna inte har landat i det beslutet själva ännu tycker hon är konstigt, med tanke på att både Utbildningsförvaltningen och lokalförsörjningsenheten i sin nya utredning visat att behovet för en stor skola i Sävedalen saknas. Det gjordes efter att Centerpartiet i höstas yrkade på en återremiss av ärendet, eftersom man ville ha fram bättre beslutsunderlag.

– Nu har utredningen tydligt visat att det inte finns behov av en ny skola och att vi redan idag har en överkapacitet av skollokaler. Jag tycker det är högst rimligt att man tar till sig det som kommer fram i utredningen och även följer det.

Hennes parti har dock inte suttit ner och pratat med Moderaterna kring hur de ställer sig till IES – efter att utredningsmaterialet som hon refererar till har tagits fram.

– Nej, det har vi inte gjort.

Är det inget konstigt i det tycker du?

– Hmm. Jag funderar på det här.

Borde ni inte suttit ner och pratat gemensamt, för det är en stor skola och stor fråga för kommunen väl?

– Det är inte så att vi inte har diskuterat det under mandatperioden, det är en fråga som har varit levande. Centerpartiet gjorde tydligt att vi ville ha en återremiss och poängterade att vi kommer följa det som utredningen kommer fram till.

Finns det en spricka lokalt inom alliansen, är det så man ska tolka det som väljare?

– Nej, vi har ingen spricka. Inte från Centerpartiets sida i alla fall, sedan kan vi tycka olika i vissa sakfrågor.

Hesse undrar om ni ska lämna tillbaka ”tunga arvodesposter” som ni har en politisk överenskommelse om. Ska ni göra det?

– Det får stå för henne. Det är inte relevant i sammanhanget. Har vi en överenskommelse och en budget så är det det vi styr på.

Hur ska man tolka vad hon säger då?

– Det får du fråga henne vad hon menar, för jag vet inte vad hon menar. Från vår sida, Centerpartiets sida, försöker vi trycka på att vi är en av fyra i den politiska ledningen och med en gemensam budget som anger den övergripande inriktningen. Det är den vi styr utifrån och sedan är det naturligt att det finns sakfrågor där partierna gör olika prioriteringar.

LÄS OCKSÅ: Oeniga politiker bromsar beslut kring Engelska skolan i Partille

LÄS OCKSÅ: Internationella Engelska skolan fick nej av politikerna

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.