Stort utsläpp av ammoniak i glassfabrik

Ett gasläckage ledde till stort pådrag vid Triumfglass fabrik i Sävedalen. Läckan väntas inte påverka glassproduktionen, enligt företaget.
– Vi kommer förhoppningsvis komma i gång med produktionen imorgon, säger Felix Müntzing, Marknadschef på Triumfglass.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan 23 på lördagskvällen som räddningstjänst och polis larmades till Triumfglass i Sävedalen.

Det var en tank innehållande tre kubik ammoniak som hade börjat läcka.

Enligt Felix Müntzing, marknadschef på Triumfglass, var det ett kylsystem till glassmaskinerna som läckte. Under söndagsmorgonen var läget under kontroll inne i fabriken.

Felix Müntzing säger att det fortfarande är oklart exakt vad som hade orsakat läckan. Triumfglass utreder händelsen tillsammans med räddningstjänsten och fler svar väntas under nästa vecka.

Än så länge har läckan inte påverkat produktionen av Snickersglassar, Himmelsk röra och Sitting Bull då man även under vanliga söndagar inte har någon produktion i fabriken.

ANNONS

– Vi kommer förhoppningsvis komma i gång med produktionen imorgon, säger Felix Müntzing, Marknadschef på Triumfglass.

Larmsystem varnar om ny läcka uppstår

Han förklarar att all ammoniak nu ska vara borta och att det inte finns någon risk att vistas varken i eller i närheten av lokalerna. Under morgondagen kommer därför alla anställda komma till jobbet som vanligt och Sävedalsborna behöver inte oroa sig för att ta en promenad i närområdet.

Någon större risk för att läckan orsakar nya problem i närtid finns inte heller menar Felix Müntzing.

– Vi har hittat läckan och stoppat den så det ska inte påverka oss på något vis. Sen har vi larmsystem som varnar oss, så när det blir ett läckage vet vi om det.

Ammoniak är ett ämne som glassfabriken handskats med i många år, då den krävs för att kunna tillverka glassen. Det är därför heller inte första gången en läcka har uppstått.

– Vi vet att ammoniak är problematiskt men vi måste ha det. Vi är tacksamma att den här läckan hände när ingen var i lokalen, säger Felix Müntzing.

Mycket ammoniak i lokalerna

Under natten genomfördes en keminsats, men det ska inte ha varit några personer i byggnaden när det började läcka.

Tillfällavägen och Göteborgsvägen stängdes av i båda riktningarna och vid halv fyra var räddningstjänsten klara med insatsen.

– Vi har lämnat platsen. Vi har vädrat ur ammoniaken och det kommer stå kvar lite fläktar under natten. Vi vet inte vad som orsakat läckan, säger Lars Larsson, ledningsbefäl på räddningstjänsten

– Ammoniak är en giftig och frätande gas. Den är inte bra att andas in. Man känner det väldigt tydligt och man kan känna den på väldigt långt håll. Vid högre koncentration är den väldigt giftig.

Polisen har skrivit en anmälan om miljöbrott.

– Det är en läcka och det får det inte bli. Så det ska utredas vad som orsakat det, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS