Det torra fjolårsgräset gör att risken för terrängbränder ökar i regionen. Det finns flera saker man kan tänka på för att elda mer säkert.
Det torra fjolårsgräset gör att risken för terrängbränder ökar i regionen. Det finns flera saker man kan tänka på för att elda mer säkert. Bild: Jerker Norlander

Stor risk för gräsbränder – detta gäller om du ska elda

För den som tänkt elda utomhus i dagarna gäller det att vara särskilt aktsam. SMHI har gått ut och varnat för en ökad risk för gräsbränder i hela södra Sverige och Räddningstjänsten Storgöteborg har under helgen varit ute på ett tjugotal larm.
– Man kan överraskas över hur snabbt det sprider sig, säger regionala insatsledaren Johan Helsing.

ANNONS

Vårsolen har gjort ordentlig entré och det torra vädret ser ut att hålla i sig ett tag till. För den som planerar att elda gäller det dock att vara extra försiktig. SMHI varnar för ökad risk för gräsbränder i hela Götaland, och Räddningstjänsten Storgöteborg har fått åka ut på drygt 25 larm om terrängbrand i helgen.

– Det är ganska vanligt med gräsbränder den här tiden på året. Fjolårsgräset blir väldigt torrt och lättantändligt när det varit varmt. Många är också ute och det är vanligt att till exempel elda bort gammalt avfall så här års för att låta det nya växa, säger Johan Helsing, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Eldningsförbud 1 april

I Partille kommun är det förbjudet att elda annat avfall än trädgårdsavfall. Och trädgårdsavfall är endast tillåtet att eldas mellan den 1 oktober och 31 mars varje år. Detta för att minska risken för gräs- och skogsbränder.

Väljer man att elda är det viktigt att tänka på flera saker, betonar Johan Helsing.

– Man ska alltid undersöka på sin kommuns hemsida vad som gäller och följa reglerna. Om man kan och får elda så är det viktigt att alltid ha uppsikt. Man ansvarar också själv för att den blir ordentligt släckt.

Eget ansvar

Det finns också en överhängande spridningsrisk när det gäller gräsbränder. Vid till exempel blåsiga väderförhållanden är det värt att tänka en extra gång om man faktiskt bör elda överhuvudtaget, säger Johan Helsing.

– Om det blåser är det lätt att det går ifrån en. Det är fortfarande fuktigt i jorden, så bränderna blir inte så djupa eller kanske långvariga, men de kan få väldig fart. Man kan överraskas över hur snabbt det sprider sig.

Därför är det också särskilt viktigt att inte elda för nära annan bebyggelse. Enligt kommunens egna regler måste man vara minst 200 meter från närmaste bostadsbebyggelse om man ska elda.

– Självklart ska man vara extra försiktig runt bebyggelse, kraftledningar och i anslutning till till exempelvis naturområden så ska man kanske vara extra betänksam, säger Johan Helsing.

Detta gäller för eldning av trädgårdsavfall

Med trädgårdsavfall avses organiskt material som torra löv, kvistar och ris.

• Eldning av trädgårdsavfall är helt förbjudet i Partille kommun mellan den 1 april och 30 september.

• Eldning av trädgårdsavfall får ske mellan den 1 oktober och 31 mars förutsatt att eldningen inte ger upphov till olägenhet för dina grannar och sker minst 200 meter från närmaste bostadsbebyggelse. Dispens för att få elda närmre bebyggelse ska sökas hos bygg- och miljönämnden.

• Eldning utomhus av allt annat material än trädgårdsavfall är helt förbjudet året runt i Partille kommun. Till exempel är det helt förbjudet att elda bildäck, trävirke, plast och andra brandfarliga varor som kan skada människors hälsa och vår miljö.

Källa: Partille kommun

LÄS MER:Englas dröm gick i uppfyllelse – i natt såg hon norrskenet

LÄS MER:Här döljer sig över 200 skyddsrum i Partille – men inget i Öjersjö

LÄS MER:Så mycket får du betala för miljövänliga kåken i Nya Öjersjö

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS