Mundhir Hajir och Linnea Bergfalk Erkmar vid enheten för flerspråkighet i är två av fem lärare som är nominerade till Guldäpplet i Partille kommun.
Mundhir Hajir och Linnea Bergfalk Erkmar vid enheten för flerspråkighet i är två av fem lärare som är nominerade till Guldäpplet i Partille kommun. Bild: Privat

Stor chans att lärare i Partille vinner årets guldäpple

Lärarstipendiet Guldäpplet kan kammas hem av Partille. Inte mindre än fem lärare är nominerade till priset som ges till lärare som förnyat undervisningen med hjälp av ny teknik. Mundhir Hajir, på enheten för flerspråkighet i Partille, är glad över nomineringen och hoppas vinna.
– Det ger extra energi och man blir ännu mer motiverad att fortsätta på samma spår, säger han.

ANNONS
|

I år har fem lärare i Partille nominerats till Guldäpplet som delas ut av stiftelsen Stiftelsen Yngve Lindbergs minne. Det är Lena Lindgren, Partille Gymnasium, Linnea Bergfalk Erkmar och Mundhir Hajir, vid enheten för flerspråkighet, Lisa Höglund, Jonsereds skola och Marie Stenqvist, SFI Partille.

Dubbelt upp nominerade på enheten för flerspråkighet

Att nomineras betyder mycket för Mundhir Hajir, som är utbildad lärare i SO, svenska samt idrott och hälsa. Han arbetar på enheten för flerspråkighet i Partille kommun. Hit kommer nyanlända elever som får en introduktion innan de slussas ut till vanliga klasser i grundskolor. Samtidigt med undervisningen ger Mundhir Hajir och hans kollega stöd till lärare som arbetar med nyanlända elevers språkutveckling.

ANNONS

– Det är väldigt kul att uppmärksammas. Det känns som en bekräftelse på att man har gjort ett bra jobb som gör skillnad, säger Mundhir Hajir.

– Det känns jätteroligt, säger Linnea Bergfalk Erkmar, som också har nominerats.

Fokus på tvåspråkiga elever

Lärare som arbetar med den här gruppen av elever möts av andra utmaningar och behöver stöttning i att arbeta mot tvåspråkiga elever.

– Vi ger tips på strategier på hur man kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande exempelvis med hjälp av digitala resurser. Vi brukar också prata om skolspråket som kan vara utmanande för alla elever, oavsett om man har svenska som andraspråk eller förstaspråk, säger Mundhir Hajir.

Med hjälp av IKT, information och kommunikationsteknik, digitala hjälpmedel och läromedel, lägger man sedan upp sitt arbetssätt. Mundhir Hajir och hans kollega Linnea Bergfalk Erkmar har också varit bra på att dela med sig av sina erfarenheter till andra lärare inom kommunen.

– Exempelvis pratar vi om ämnesspecifika ord som är svåra för alla elever, oavsett vilka första språk man har, säger Mundhir Hajir.

Vad ska du göra med pengarna om du vinner?

– Det har jag inte tänkt på ännu. Men vid vinst blir det självklart något gott att bjuda på i personalrummet.

På kommunens hemsida skriver Marika Abrahamsson, avdelningschef för kvalitet, stöd och utveckling på utbildningsförvaltningen i Partille kommun.

– Lärarna som nominerats till årets Guldäpple ligger i framkant och gynnar utvecklingen av undervisningen i våra skolor, vilket ger alla våra elever och lärare möjlighet att dra nytta av digitaliseringen.

Fakta Guldäpplet

Nomineringar lämnas in en gång om året och vinnaren koras den 28 oktober på ”Guldäpplets dag”. Personen får ett stipendium på 25 000 kronor, men också ett glasäpple som är blåst vid en svensk hytta.

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne och började delas ut år 2002.

År 2014 fick Jacob Möllstam, lärare och IT-pedagog på Jonsereds skola, dela ett 2:a pris i Guldäpplet. Han nominerades och vann för sin kunskap i sociala medier med motiveringen att han var ”en föregångare i att använda sociala medier och sociala spel i undervisningen för att möta eleverna där de är och att göra skolarbetet mer relevant”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS